poniedziałek, 31 sierpnia 2015

Potrójnie marchewkowa tarta z leśnymi owocami - zdrowa słodycz



 Zapraszam na pyszne bezglutenowe ciasto - bez cukru i nabiału. Idealny deser dla alergików i wszystkich tych, którzy dbają o zdrowie. Tarta potrójnie marchewkowa zachwyci nas kruchym spodem przygotowanym na bazie najsłodszych marchewek i zauroczy pysznym intensywnie pomarańczowym musem, którego bazą są... a jakże marchewki i... świeży sok marchewkowy. Z pomarańczem masy pięknie kontrastują owoce leśne. Taki deser zachwyci naszych gości piknikowych - masa nie wymaga przechowywania w lodówce, więc ciasto spokojnie możemy zabrać ze sobą na piknikowy koc. A zapomniałabym dodać jeszcze jedną bardzo ważną rzecz- podczas pieczenia Wasz dom otoczy niesamowity aromat korzennych przypraw. Idealnie pasują do marchewkowych klimatów i wkomponują się w lekko już jesienną aurę. :)

 Potrójnie marchewkowa tarta z leśnymi owocami czyli zdrowa słodycz

 Ciasto:
·         150 g Marwitek - świeże marchewki firmy Marwit  (1 opakowanie)
·         2 szklanki mąki ryżowej pełnoziarnistej
·         1/2 szklanki ksylitolu
·         1 żółtko
·         200 ml oleju kokosowego ( w temp. pokojowej)
·         łyżeczka przyprawy korzennej
·         1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
·         szczypta soli
Mus:
·         300 g Marwitek - świeże marchewki  Marwit (2 opakowania)
·         świeży sok marchewkowy Marwit  250 ml- 1 butelka
·         150 ml  mleczka kokosowego
·         1/4 szklanki miodu
·         skórka otarta z 1 cytryny
·         łyżeczka przyprawy korzennej
·         2 duże jajka
·         1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
·         borówki, maliny i  jeżyny
·         

Ciasto:
Marchewki gotujemy na parze- nie rozgotowujemy! Studzimy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mąkę łączymy z ksylitolem, przyprawą korzenną, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodajemy olej kokosowy,  żółtko i starte  marchewki i wyrabiamy gładkie ciasto. Zostawiamy w lodówce do schłodzenia na co najmniej godzinę (można zrobić dzień wcześniej i zostawić w lodówce na noc).
Ciastem wylepiamy formę do  tarty (wysmarowana masłem i obsypana mąką). Spód nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temp. 190 stopni  ok. 25 minut. Po tym czasie ciasto wyciągamy. Piekarnik nastawiamy na 160 stopni.
Masa marchewkowa-  w dużym garnku zagotowujemy mleczko kokosowe, sok marchewkowy i marchewki.  Gotujemy na małym ogniu do miękkości. Kiedy marchewka będzie gotowa, zdejmujemy z ognia, dodajemy miód, skórkę otartą z cytryny i przyprawę korzenną i blendujemy na gładką masę. Kiedy masa przestygnie, dodajemy do niej 2 rozbełtane jajka i mąkę ziemniaczaną. Masę wylewamy na upieczony spód. Na masie marchewkowej układamy borówki, maliny i jeżyny . Całość pieczemy jeszcze ok. 35-45 minut. Masa musi stężeć, ale pozostać sprężysta. Ciasto pozostawiamy do ostygnięcia. Smacznego!






Twój zdrowy lunchbox z Marwit

8 komentarzy:

  1. To nadzienie wygląda cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Marchewka to moje ulubione warzywo, więc mogę się domyślać jak cudownie smakowało to ciasto :P Nadzienie ma śliczny kolor i konsystencję i w ogóle całość wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglada pysznie :)
    zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń