Zapraszam na pyszne bezglutenowe ciasto - bez cukru i nabiału. Idealny deser dla alergików i wszystkich tych, którzy dbają o zdrowie. Tarta potrójnie marchewkowa zachwyci nas kruchym spodem przygotowanym na bazie najsłodszych marchewek i zauroczy pysznym intensywnie pomarańczowym musem, którego bazą są... a jakże marchewki i... świeży sok marchewkowy. Z pomarańczem masy pięknie kontrastują owoce leśne. Taki deser zachwyci naszych gości piknikowych - masa nie wymaga przechowywania w lodówce, więc ciasto spokojnie możemy zabrać ze sobą na piknikowy koc. A zapomniałabym dodać jeszcze jedną bardzo ważną rzecz- podczas pieczenia Wasz dom otoczy niesamowity aromat korzennych przypraw. Idealnie pasują do marchewkowych klimatów i wkomponują się w lekko już jesienną aurę. :)
Potrójnie marchewkowa tarta z leśnymi owocami czyli zdrowa słodycz
Ciasto:
·
150 g Marwitek - świeże marchewki firmy
Marwit (1 opakowanie)
·
2 szklanki mąki ryżowej pełnoziarnistej
·
1/2 szklanki ksylitolu
·
1 żółtko
·
200 ml oleju kokosowego ( w temp. pokojowej)
·
łyżeczka przyprawy korzennej
·
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
·
szczypta soli
Mus:
·
300 g Marwitek - świeże marchewki Marwit
(2 opakowania)
·
świeży sok marchewkowy Marwit 250 ml- 1 butelka
·
150 ml mleczka kokosowego
·
1/4 szklanki miodu
·
skórka otarta z 1 cytryny
·
łyżeczka przyprawy korzennej
·
2 duże jajka
·
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
·
borówki, maliny i jeżyny
·
Ciasto:
Marchewki
gotujemy na parze- nie rozgotowujemy! Studzimy i ścieramy na tarce o dużych
oczkach. Mąkę łączymy z ksylitolem, przyprawą korzenną, proszkiem do
pieczenia i szczyptą soli. Dodajemy olej kokosowy, żółtko i starte marchewki i wyrabiamy gładkie ciasto.
Zostawiamy w lodówce do schłodzenia na co najmniej godzinę (można zrobić dzień
wcześniej i zostawić w lodówce na noc).
Ciastem
wylepiamy formę do tarty (wysmarowana
masłem i obsypana mąką). Spód nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temp. 190
stopni ok. 25 minut. Po tym czasie
ciasto wyciągamy. Piekarnik nastawiamy na 160 stopni.
Masa marchewkowa- w dużym garnku zagotowujemy mleczko kokosowe,
sok marchewkowy i marchewki. Gotujemy na
małym ogniu do miękkości. Kiedy marchewka będzie gotowa, zdejmujemy z ognia,
dodajemy miód, skórkę otartą z cytryny i przyprawę korzenną i blendujemy na
gładką masę. Kiedy masa przestygnie, dodajemy do niej 2 rozbełtane jajka i mąkę
ziemniaczaną. Masę wylewamy na upieczony spód. Na masie marchewkowej
układamy borówki, maliny i jeżyny . Całość pieczemy jeszcze ok. 35-45 minut. Masa musi
stężeć, ale pozostać sprężysta. Ciasto pozostawiamy do ostygnięcia. Smacznego!
prezentuje się znakomicie!
OdpowiedzUsuńTo nadzienie wygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńMarchewka to moje ulubione warzywo, więc mogę się domyślać jak cudownie smakowało to ciasto :P Nadzienie ma śliczny kolor i konsystencję i w ogóle całość wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :)
Usuńwyglada pysznie :)
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie
Dziękuję za zaproszenie ;)
UsuńWitam.Czy moge zamienic make ryzowa na owsiana luc gryczana?Jednak ryzowa ma wyzszy IG.
OdpowiedzUsuń