czwartek, 16 listopada 2017

Pierogi o niskim indeksie glikemicznym z mięsem i kiszoną kapustą z jesienną zupą

Zapraszam na klasyczne danie w nowoczesnej odsłonie - pierogi w wersji bezglutenowej i o niskim indeksie glikemicznym. Ciasto na mące z ciecierzycy jest nieco bardziej wymagające jeśli chodzi o lepienie, ale jest to jedno z lepszych ciast na pierogi, jeśli chodzi o kategorię ciasta bez mąki pszennej. Smakują rewelacyjnie, w szczególności z sosem pesto przygotowanym w polskim wydaniu - na bazie oleju rzepakowego i natki pietruszki. Dla osób, które nie stosują tak bardzo rygorystycznie diety niskoindeksowej polecam podać pierożki z zupą z brukwi. Brukiew to obok dyni hokkaido moje najukochańsze warzywo, a w zupie jest rewelacyjna.

Przepis bierze udział w konkursie #OlejKonwenanse  z Olejem Wielkopolskim. A jeśli chcecie poszukać więcej przepisów z  #OlejWielkopolski zajrzyjcie na stronę www.olejkonwenanse.pl . ;) 

Pierogi o niskim indeksie glikemicznym z mięsem i kiszoną kapustą z jesienną zupą/

Ciasto pierogowe na mące z ciecierzycy


 Farsz:
  • 1 kg karkówki wieprzowej
  • wywar warzywny lub mięsny
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 2 duże cebule
  • olej rzepakowy Wielkopolski do smażenia
  • 2 łyżki majonezu domowego bez cukru

Wywar zagotowujemy, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Do gotującego się wywaru wkładamy kawałek karkówki wieprzowej doprawionej z każdej strony solą i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem na niedużym ogniu do miękkości - ok.  1 godzinę. Mięso wyjmujemy i studzimy.
Na patelni na odrobinie oleju smażymy posiekaną kapustę kiszoną. Powinna się ładnie podsmażyć na złoty kolor. Przekładamy do miski. Cebulę drobno siekamy i smażymy na oleju na złoty kolor. Dodajemy do kapusty. Ugotowane, wystudzone mięso drobno siekamy na kawałeczki i dodajemy do warzyw. Dokładnie mieszamy. Dodajemy majonez,  doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.

Ciasto:
  • 500 g mąki z ciecierzycy + do podsypywania w trakcie wyrabiania i wałkowania
  • ok. 3/4 szklanki wrzącej wody
  • 2 średnie jaja
  • 3/4 - 1  łyżeczki soli

Mąkę mieszamy z solą, zaparzamy wrzątkiem. Kiedy mąka z wodą utworzą kluski, dodajemy roztrzepane jajka- całość zagarniamy nożem, a następnie dłonią wyrabiamy jednolite elastyczne ciasto - w razie potrzeby podsypując mąką. Ciasto odstawiamy na 30-50 minut, przykryte miską. Po tym czasie dość cienko wałkujemy, wykrawamy krążki, na każdy krążek nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy pierożki. Gotujemy w osolonej wodzie ok. 1 -2 minuty od wypłynięcia. Podajemy z pesto pietruszkowym - przepis poniżej oraz dla osób nie przestrzegających tak bardzo diety niskoindeksowej z zupą z brukwi - przepis poniżej. Brukiew jest bardzo zdrowa, surowa ma niski indeks glikemiczny, ale po obróbce termicznej niestety dość wysoki (co nie oznacza, że przestaje być zdrowa ;) ) . 

Na pesto
  • duży pęczek natki pietruszki
  • duży pęczek bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka sztuk suszonych pomidorów z oleju
  • orzeszki ziemne prażone - tyle, ile lubimy - jeśli pesto ma być gęstsze (jak pasta) więcej, jeśli rzadsze (jak sos) mniej 
  • łyżka octu balsamicznego
  • olej rzepakowy wielkopolski  - ilość zależy od konsystencji, jaką chcemy uzyskać 
  • sól
Wszystkie składniki blendujemy dość drobno stopniowo dolewając olej do uzyskania pożądanej konsystencji - do pierogów polecam przygotować dość rzadkie pesto (a więc z nieco większą ilością oleju).

Na zupę:
  • 1,5 kg brukwi - 1 duża sztuka
  • 1 duża cebula
  • 1 średni mączysty ziemniak 
  • wywar warzywny 
  • 1,5 szklanki śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • gałka muszkatołowo - 2 duże szczypty
  • pół łyżeczki imbiru
  • pieprz
  • sól
  • olej rzepakowy Wielkopolski
Warzywa obieramy i kroimy w średnią kostkę. W garnku o szerokim dnie podsmażamy na oleju rzepakowym drobno pokrojoną cebulę. Dodajemy ziemniaki i brukiew i podsmażamy na dużym ogniu razem z 2 łyżeczkami papryki słodkiej i 1/2 łyżeczki papryki ostrej. Kiedy warzywa lekko sie podsmażą, zalewamy wywarem warzywnym - na początku tylko tyle, żeby przykrył warzywa. Gotujemy pod przykryciem do miękkości. Następnie blendujemy na gładki krem. Zaprawiamy śmietanką zahartowaną odrobią zupy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, imbirem i gałką muszkatołową.




























#OLEJKONWENANSE z Olejem Wielkopolskim

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)