Zupa z brukwi z ryżem ze smażona kapustą
Na zupę:
- 1,5 kg brukwi - 1 duża sztuka
- 1 duża cebula
- 1 średni mączysty ziemniak
- wywar warzywny
- 1,5 szklanki śmietany kremówki
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- gałka muszkatołowo - 2 duże szczypty
- pół łyżeczki imbiru
- pieprz
- sól
- olej rzepakowy
Warzywa obieramy i kroimy w średnią kostkę. W garnku o
szerokim dnie podsmażamy na oleju rzepakowym drobno pokrojoną cebulę. Dodajemy
ziemniaki i brukiew i podsmażamy na dużym ogniu razem z 2 łyżeczkami papryki
słodkiej i 1/2 łyżeczki papryki ostrej. Kiedy warzywa lekko sie podsmażą,
zalewamy wywarem warzywnym - na początku tylko tyle, żeby przykrył warzywa.
Gotujemy pod przykryciem do miękkości. Następnie blendujemy na gładki krem.
Zaprawiamy śmietanką zahartowaną odrobią zupy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem,
imbirem i gałką muszkatołową. Podajemy z ryżem z kiszoną kapustą
składniki na ryż z
kiszoną kapustą
- 200 g ryżu
- 1 duża cebula
- 500 g kiszonej kapust
- olej rzepakowy
Ryż gotujemy al dente. Na oleju rzepakowym podsmażamy drobno
posiekaną cebulę. Dodajemy drobno posiekaną kiszoną kapustę - smażymy na dość
dużym ogniu. Kapusta musi zmięknąć i nabrać wyraźnie złotego koloru. Kapustę
przekładamy do ryżu i dokładnie mieszamy, doprawiając ewentualnie odrobiną
soli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz