wtorek, 14 listopada 2017

Rożki francuskie z serem i owocami kaki

Przepyszne serowe nadzienie i słodkie owoce kaki w połączeniu z domowym ciastem francuskim stanowią deser idealny ;) 

Rożki francuskie z serem i owocami kaki




Składniki: na ok. 12 rożków

  • ciasto francuskie z tego przepisu  - 2/3 porcji - link


Farsz serowy z kaki
  • 250 g serka twarogowego typu włoskiego - słodkiego
  • 250 g twarogu tłustego
  • łyżka miękkiego masła
  • 1 nieduże jajo
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego.
  • 2 owoce kaki
dodatkowo  - 1 jajo do posmarowania 
cytryna, cukier puder

Wszystkie składniki masy (oprócz owoców) rozcieramy widelcem w misce.
Owoce kaki obieramy i kroimy w na niedużą kostkę.
Ciasto dzielimy na 2 równe części. Bierzemy jedną część ciasta francuskiego i wałkujemy na prostokąt o wymiarach nieco ponad 30 x 20 cm. Tak rozwałkowany płat ciasta dzielimy na 6 kwadratów każdy o wymiarach 10 x 10 cm. (tak samo postępujemy z pozostałymi 2 płatami ciasta)
W jednym rogu układamy porcję farszu serowego, a na nim kilka kostek kaki. Brzegi smarujemy roztrzepanym z odrobiną wody jajkiem. Każdy kwadrat zamykamy po przekątnej, brzegi dociskamy widelcem. Rożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy jajkiem, w każdym rożku robimy po 3 nacięcia. Pieczemy w temp. 220 stopni ok. 25 minut lub na złoty kolor. Dekorujemy lukrem (sok z cytryny plus cukier puder ile zabierze). 
 

2 komentarze:

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)