Przepyszne serowe nadzienie i słodkie owoce kaki w połączeniu z domowym ciastem francuskim stanowią deser idealny ;)
Rożki francuskie z serem i owocami kaki
Składniki: na ok. 12 rożków
- ciasto francuskie z tego przepisu - 2/3 porcji - link
Farsz serowy z kaki
- 250 g serka twarogowego typu włoskiego - słodkiego
- 250 g twarogu tłustego
- łyżka miękkiego masła
- 1 nieduże jajo
- 3-4 łyżki cukru pudru
- łyżeczka ekstraktu waniliowego.
-
2 owoce kaki
dodatkowo - 1 jajo do posmarowania
cytryna, cukier puder
Wszystkie składniki masy (oprócz owoców) rozcieramy widelcem
w misce.
Owoce kaki obieramy i kroimy w na niedużą kostkę.
Ciasto dzielimy na 2 równe części. Bierzemy jedną część
ciasta francuskiego i wałkujemy na prostokąt o wymiarach nieco ponad 30 x 20
cm. Tak rozwałkowany płat ciasta dzielimy na 6 kwadratów każdy o wymiarach 10 x
10 cm. (tak samo postępujemy z pozostałymi 2 płatami ciasta)
W jednym rogu układamy porcję farszu serowego, a na nim
kilka kostek kaki. Brzegi smarujemy roztrzepanym z odrobiną wody jajkiem. Każdy
kwadrat zamykamy po przekątnej, brzegi dociskamy widelcem. Rożki układamy na
blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy jajkiem, w każdym
rożku robimy po 3 nacięcia. Pieczemy w temp. 220 stopni ok. 25 minut lub na
złoty kolor. Dekorujemy lukrem (sok z cytryny plus cukier puder ile zabierze).
Mmm, wyglądają przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńAle super słodycz. Uwielbiam !
OdpowiedzUsuń