poniedziałek, 13 listopada 2017

Placek ziemniaczany z cebulką i serkiem

Prosty i szybki do przygotowania - sycący placek ziemniaczany - idealny na obiad po pracy ;) 


Placek ziemniaczany z cebulką i serkiem


składniki na patelnię o średnicy 23-25  cm

  • 700 g ziemniaków (waga po obraniu)
  • 4 jaja
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • sól
  • pieprz
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • 125 g mascarpone

Na patelni na łyżce masła i odrobinie oleju szklimy drobno posiekaną cebulkę. Przekładamy ją do miski.
Ziemniaki obieramy i szatkujemy w cienkie talarki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła z odrobiną oleju. Przekładamy przygotowane ziemniaki, solimy  i smażymy do miękkości od czasu do czasu mieszając ziemniaki łopatką. Niektóre plasterki powinny się posklejać, niektóre przysmażyć na złoty kolor.
W między czasie w misce roztrzepujemy jaja, śmietanę, sól do smaku i pieprz. Kiedy ziemniaki będą już miękkie, wylewamy równomiernie mieszankę jajeczną. Od razu rozkładamy po całości przygotowaną cebulkę oraz kawałki serka mascarpone. Placek smażymy na złoty kolor z jednej strony. Kiedy brzegi będą wyraźnie ścięte, za pomocą dużego talerza obracamy placek na druga stronę i smażymy na złoty kolor. Placek doskonały jest od razu na gorąco, ale równie dobrze smakuje na zimno. Smacznego!


1 komentarz:

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)