Prosty i szybki do przygotowania - sycący placek ziemniaczany - idealny na obiad po pracy ;)
Placek ziemniaczany z cebulką i serkiem
- 700 g ziemniaków (waga po obraniu)
- 4 jaja
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
- sól
- pieprz
- 1 duża cebula
- 2 łyżki masła
- 125 g mascarpone
Na patelni na łyżce masła i odrobinie oleju szklimy drobno
posiekaną cebulkę. Przekładamy ją do miski.
Ziemniaki obieramy i szatkujemy w cienkie talarki. Na
patelni rozgrzewamy łyżkę masła z odrobiną oleju. Przekładamy przygotowane
ziemniaki, solimy i smażymy do miękkości
od czasu do czasu mieszając ziemniaki łopatką. Niektóre plasterki powinny się
posklejać, niektóre przysmażyć na złoty kolor.
W między czasie w misce roztrzepujemy jaja, śmietanę, sól do
smaku i pieprz. Kiedy ziemniaki będą już miękkie, wylewamy równomiernie
mieszankę jajeczną. Od razu rozkładamy po całości przygotowaną cebulkę oraz
kawałki serka mascarpone. Placek smażymy na złoty kolor z jednej strony. Kiedy
brzegi będą wyraźnie ścięte, za pomocą dużego talerza obracamy placek na druga
stronę i smażymy na złoty kolor. Placek doskonały jest od razu na gorąco, ale równie
dobrze smakuje na zimno. Smacznego!
O, moje smaki!
OdpowiedzUsuńW sam raz na szybki obiad...
:)