piątek, 10 listopada 2017

Smarowidło z brukwi i karkówki do chleba

Pyszny dodatek do chleba - połączenie mielonej karkówki i brukwi to strzał w dziesiątkę. Polecam.

Smarowidło z brukwi i karkówki do chleba

 Składniki:
  • 1 kg mielonego mięsa z karkówki
  • 1 duża brukiew - ok. 1,5 kg
  • duża cebula
  • średnia marchewka
  • 150 g sera żółtego królewskiego startego na tarce o dużych oczkach
  • olej rzepakowy
  • sól
  • pieprz
  • imbir
  • gałka muszkatołowa
  • 2-3 łyżki octu balsamicznego
  • 4 łyżki ketchupu


Na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Kiedy nabierze złotego koloru, dodajemy mięso i smażymy na dość dużym ogniu do zrumienienia mięsa. Następnie zmniejszamy ogień i dusimy od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem i octem balsamicznym. Mięso przekładamy do miski. Na tej samej patelni smażymy na złoty kolor starte na tarce o dużych oczkach marchewkę i brukiew (najlepiej w dwóch porcjach). Warzywa doprawiamy solą, pieprzem, imbirem i gałką. Warzywa przekładamy do mięsa, dodajemy ketchup oraz ser żółty  - całość dokładnie mieszamy i ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku. Podajemy jako smarowidło na kanapki lub sos do ryżu lub makaronu. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)