Smarowidło z brukwi i karkówki do chleba
Składniki:- 1 kg mielonego mięsa z karkówki
- 1 duża brukiew - ok. 1,5 kg
- duża cebula
- średnia marchewka
- 150 g sera żółtego królewskiego startego na tarce o dużych oczkach
- olej rzepakowy
- sól
- pieprz
- imbir
- gałka muszkatołowa
- 2-3 łyżki octu balsamicznego
-
4 łyżki ketchupu
Na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym podsmażamy pokrojoną w
drobną kostkę cebulę. Kiedy nabierze złotego koloru, dodajemy mięso i smażymy
na dość dużym ogniu do zrumienienia mięsa. Następnie zmniejszamy ogień i dusimy
od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem i octem balsamicznym.
Mięso przekładamy do miski. Na tej samej patelni smażymy na złoty kolor starte
na tarce o dużych oczkach marchewkę i brukiew (najlepiej w dwóch porcjach).
Warzywa doprawiamy solą, pieprzem, imbirem i gałką. Warzywa przekładamy do
mięsa, dodajemy ketchup oraz ser żółty -
całość dokładnie mieszamy i ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku. Podajemy
jako smarowidło na kanapki lub sos do ryżu lub makaronu. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz