Sernik truskawkowo-kokosowy o niskim indeksie glikemicznym
składniki forma 24 x 24 cm
Mąkę łączymy z fruktozą i wiórkami kokosowymi. Dodajemy
zimne masło i siekamy. Dodajemy żółtko - zarabiamy nożem z mąką, a następnie
dłonią szybko zarabiamy ciasto - tylko do momentu powstania kruszonki. Okruszki
wysypujemy na dno formy - lekko
wyrównujemy i dociskamy. Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez
ok. 15 minut. Studzimy.
Wykładamy masę serową.. Sernik pieczemy ok. 50 minut, temp.
180 stopni. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Przed podaniem
dobrze chłodzimy w lodówce.
Masa serowa:
- 750 g sera twarogowego typu włoskiego
- 3 jaja
- 150 g fruktozy
- łyżeczka pasty waniliowej
- pół szklanki kremówki 36%
Wszystkie składniki masy belndujemy na gładki krem.
Krem truskawkowy:
- 250 mascarpone
- 220 g dżemu truskawkowego bez cukru słodzonego sokiem owocowym
Mascarpone mieszamy z dżemem. Kremem smarujemy wystudzony
sernik.
Kokosowe kulki:
- 3 łyżki fruktozy
- 5 łyżek kremówki
- 250 g serka mascarpone + 1/4 szklanki kremówki
Wiórki belndujemy pulsacyjnie w blenderze z 2 -3 łyżkami
fruktozy i 5 łyżkami śmietanki - na początek dajemy 3 łyżki śmietanki i
blendujemy, potem dodajemy resztę. Blendujemy z przerwami, żeby nie przegrzać
blendera do uzyskania w miarę gładkiego kremu - mogą pozostać wyczuwalne
kawałki wiórków kokosowych. Masę kokosową dodajemy do serka mascarpone i miksujemy
na jednolitą masę, pod koniec dodając 1/4
szklanki kremówki . Masę schładzamy w lodówce. Kiedy stężeje formujemy kulki ,
którymi dekorujemy sernik - po jednej na każdy kawałek sernika.
Wygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńNo z ta fruktoza to chba jakas pomylka.Szereg kolejnych badań zdaje się potwierdzać negatywne skutki spożywania fruktozy. Wskazują one na to, że aktywuje ona ośrodki nagrody w ludzkim mózgu, nie zapewniając przy tym uczucia sytości[10][11]. Glukoza gasi łaknienie na ok. 2–3 godziny, fruktoza nigdy, ponieważ w odróżnieniu od glukozy nie hamuje aktywności podwzgórza[10][12]. Wątroba w odpowiedzi na fruktozę produkuje większe ilości trójglicerydów, sprzyjając w ten sposób chorobom układu sercowo-naczyniowego, insulinooporności, cukrzycy, nadwagi i otyłości[7]. Fruktoza z uwagi na znacznie wolniejsze wchłanianie się z krwi niż glukoza nie jest wykorzystywana podczas wysiłku fizycznego, natomiast nadmiar fruktozy jest przekształcany w tkankę tłuszczową[10].
OdpowiedzUsuń