czwartek, 9 listopada 2017

Sernik truskawkowo-kokosowy o niskim indeksie glikemicznym

Dziś kolejne ciacho o niskim indeksie glikemicznym. Jest pyszne i proste w przygotowaniu. :)))

Sernik truskawkowo-kokosowy o niskim indeksie glikemicznym

 składniki forma 24 x 24 cm

  • 200 g mąki z ciecierzycy
  •  1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 125 g zimnego masła
  • 75 g fruktozy
  • 1 żółtko

Mąkę łączymy z fruktozą i wiórkami kokosowymi. Dodajemy zimne masło i siekamy. Dodajemy żółtko - zarabiamy nożem z mąką, a następnie dłonią szybko zarabiamy ciasto - tylko do momentu powstania kruszonki. Okruszki  wysypujemy na dno formy - lekko wyrównujemy i dociskamy. Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 minut. Studzimy.
Wykładamy masę serową.. Sernik pieczemy ok. 50 minut, temp. 180 stopni. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Przed podaniem dobrze chłodzimy w lodówce.

Masa serowa:
  • 750 g sera twarogowego typu włoskiego
  • 3 jaja
  • 150 g fruktozy 
  • łyżeczka pasty waniliowej
  • pół szklanki kremówki 36%

Wszystkie składniki masy belndujemy na gładki krem.

 Krem truskawkowy:
  • 250 mascarpone
  • 220 g dżemu truskawkowego bez cukru słodzonego sokiem owocowym

Mascarpone mieszamy z dżemem. Kremem smarujemy wystudzony sernik.

 Kokosowe kulki:
  • 150 wiórków kokosowych
  • 3 łyżki fruktozy
  • 5 łyżek kremówki
  • 250 g serka mascarpone + 1/4 szklanki kremówki

Wiórki belndujemy pulsacyjnie w blenderze z 2 -3 łyżkami fruktozy i 5 łyżkami śmietanki - na początek dajemy 3 łyżki śmietanki i blendujemy, potem dodajemy resztę. Blendujemy z przerwami, żeby nie przegrzać blendera do uzyskania w miarę gładkiego kremu - mogą pozostać wyczuwalne kawałki wiórków kokosowych. Masę kokosową dodajemy do serka mascarpone i miksujemy na jednolitą masę, pod koniec dodając  1/4 szklanki kremówki . Masę schładzamy w lodówce. Kiedy stężeje formujemy kulki , którymi dekorujemy sernik - po jednej na każdy kawałek sernika.

2 komentarze:

  1. No z ta fruktoza to chba jakas pomylka.Szereg kolejnych badań zdaje się potwierdzać negatywne skutki spożywania fruktozy. Wskazują one na to, że aktywuje ona ośrodki nagrody w ludzkim mózgu, nie zapewniając przy tym uczucia sytości[10][11]. Glukoza gasi łaknienie na ok. 2–3 godziny, fruktoza nigdy, ponieważ w odróżnieniu od glukozy nie hamuje aktywności podwzgórza[10][12]. Wątroba w odpowiedzi na fruktozę produkuje większe ilości trójglicerydów, sprzyjając w ten sposób chorobom układu sercowo-naczyniowego, insulinooporności, cukrzycy, nadwagi i otyłości[7]. Fruktoza z uwagi na znacznie wolniejsze wchłanianie się z krwi niż glukoza nie jest wykorzystywana podczas wysiłku fizycznego, natomiast nadmiar fruktozy jest przekształcany w tkankę tłuszczową[10].

    OdpowiedzUsuń

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)