Talerz obfitości
czyli mariaż dyni i żurawiny z dressingiem na bazie oleju rzepakowego i octu
balsamicznego
Składniki:
·
połowa
dużej dyni
·
główka ulubionej sałaty- ja wybrałam
postrzępioną, gdyż ładnie się prezentuje na talerzu
·
100 g suszonej żurawiny
·
garść podprażonych na suchej patelni płatków
migdałowych
·
garść podprażonego na suchej patelni czarnego
sezamu
·
garść koperku
·
sól
·
olej rzepakowy
·
pieprz
Na
dressing:
·
3 łyżki octu balsamicznego
·
0,5 łyżeczki soli
·
0,5 łyżeczki pieprzu
·
łyżka musztardy indiańskiej (z pomidorami)
·
6-7 łyżek oleju rzepakowego
Dobrze umytą dynie rozcinamy na mniejsze
kawałki i układamy na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia.
Skrapiamy ją delikatnie olejem rzepakowym , solimy. Pieczemy do miękkości w
piekarniku nagrzanym do 180 stopni, termoobieg ok. godziny.
Przygotowujemy dressing- do octu balsamicznego dodajemy sól i pieprz,
dobrze mieszamy. Dodajemy łyżkę musztardy i łączymy ją z octem za pomocą małej
rózgi. Dodajemy stopniowo olej rzepakowy.
Upieczoną dynię kroimy w zgrabną kostkę.
Sałatę układamy dekoracyjnie na dużym talerzu. Wykładamy na nią dynie oraz
pokrojoną w zbliżoną do dyni kostkę - fetę.
Rozsypujemy po całości 100 g suszonej żurawiny. Przed samym podaniem
wykańczamy sałatkę dressingiem, posypujemy migdałami, sezamem i drobno
posiekanym koperkiem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz