Tortellini
pełnoziarniste z ziołowym serkiem i sosem aglio olio na bazie oleju rzepakowego
Składniki:
·
szklanka i 1-2 łyżki mąki pełnoziarnistej orkiszowej
·
2 jajka
·
łyżka oleju rzepakowego
·
serek ziołowy typu philadelphia 125 g
·
ser parmezan do posypania
Z podanych składników wyrabiamy
ciasto. Do mąki dodajemy jajka i olej,
zagarniamy nożem, następnie wyrabiamy ręką. Odstawiamy przykryte miseczką na
pół godziny. Po tym czasie ciasto cienko wałkujemy. Wykrawamy małe krążki. Na środek każdego układamy odrobinę
serka. Zlepiamy jak pierogi, a następnie zawijamy dookoła palca zlepiając dwa
rogi.
Gotujemy w osolonej wodzie 6-8 minut. Podajemy z sosem aglio olio oraz
startym parmezanem.
Sos
aglio olio:
·
6 ząbków czosnku
·
kilka łyżek oleju rzepakowego
Dodatkowo:
- kiełki brokułów
Dodatkowo:
- kiełki brokułów
Czosnek drobno siekamy. Podgrzewamy razem z
olejem rzepakowym, chwilę smażymy, uważając, aby nie spalić czosnku. Do sosu przekładamy na
chwilę pierożki. Podajemy z sałatą lub kiełkami brokuła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz