Miodownik z masą serowo żurawinową i czekoladową pod kruszonką pistacjowo-dyniową
·
800 g mąki pszennej
·
3/4 szklanki cukru
·
2 jajka
·
3 żółtka
·
250 g masła
·
4 łyżki mleka
·
150 g miodu akacjowego
·
2,5 łyżeczki sody oczyszczonej
·
1 łyżka cukru waniliowego
·
szczypta soli
Kruszonka
dyniowo-pistacjowa:
·
100 g masła
·
4 łyżki cukru
·
3 łyżki miodu akacjowego
·
100 g lekko posiekanych pestek dyni
Na
masę żurawinowo-serową:
·
200 g suszonej żurawiny
·
2 łyżki
mleka w proszku
·
650 g sera mielonego twarogowego
·
łyżka cukru waniliowego
·
3 łyżki miodu
Masa
serowo-czekoladowa:
·
600 g sera twarogowego mielonego
·
200 g białej czekolady
Ponadto:
·
garść zmielonych pistacji
Na
lukier plastyczny:
·
1,5 łyżeczki żelatyny
·
1,5 łyżeczki glukozy
·
ok. 50 ml ciepłej wody
·
ok. 500 g cukru pudru
Mąkę wysypujemy na blat, dodajemy sypkie
składniki- cukier, sodę, sól, cukier waniliowy. Mieszamy, robimy kopczyk,
dodajemy zimne masło. Dobrze siekamy.
Ponownie robimy kopczyk i dołeczek, w który dodajemy jajka i żółtka,
mleko oraz miód. Nożem zagarniamy składniki suche i łączymy je z mokrymi.
Wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 4 równe części. Każdą wałkujemy na cienki placek
wielkości foremki do pieczenia- foremki o wymiarach 25 cm na 36 cm. Ciasta nakłuwamy widelcem. 3 placki pieczemy w
formach natłuszczonych i obsypanych mąką ok. 10 minut, termoobiego, temp. 180
stopni. Ostatnią foremkę wykładamy
papierem do pieczenia i dopiero na nie wykładamy rozwałkowane cienko ciasto. Na
niego wykładamy polewę pistacjowo-dyniową. Przygotowujemy ją w następujący
sposób: w rondelku topimy masło, dodajemy cukier i miód. Do takiej masy
dodajemy przesiekane pistacje i pestki dyni. Masę trzymamy chwilkę na małym
ogniu, cały czas mieszając. Gotową przekładamy na przygotowane ciasto. Pieczemy
ok. 15 minut.
Wszystkie placki studzimy.
Masa żurawinowa- żurawinę z odrobiną sera
dokładnie blendujemy. Stopniowo dodajemy resztę sera, miód, cukier waniliowy
oraz mleko w proszku. Masa gotowa.
Masa serowo-czekoladowa. Czekoladę topimy
nad gorącą kąpielą wodną. Do lekko przestudzonej płynnej czekolady dodajemy
stopniowo ser. Masa gotowa.
Na talerzu czy paterze układamy dookoła
kawałki papieru, tak by po położeniu pierwszego placka znajdowały się one
dookoła ciasta. Papier ten usuniemy wyciągając je zdecydowanym ruchem już po
udekorowaniu całego miodownika. Dzięki temu talerz na którym podamy ciasto
będzie czysty. Pierwszy placek smarujemy połową masy żurawinowej. Układamy
kolejny placek. Ten smarujemy połową masy serowo-czekoladowej. Wykładamy trzeci
placek, a na niego resztę masy żurawinowej. Na sam wierzch układamy placek z
pistacjami i pestkami dyni. Boki smarujemy pozostałą masą serowo-czekoladową.
Obsypujemy je zmielonymi pistacjami.
Zdobienie: Przygotowujemy lukier plastyczny.
Żelatynę i glukozę zalewamy gorąca wodą. Kiedy całość ładnie się rozpuści,
przelewamy ją do cukru pudru - na początek ok. 350 g- wysypanego na blacie.
Zarabiamy na plastyczną masę, stopniowo dodając cukier puder. Do masy możemy dodać różne barwniki, dzięki
czemu uzyskamy różnokolorowy lukier plastyczny.
Z masy robimy dowolne ozdoby- u mnie są to bałwanki. Smacznego!
Taki piękny miodownik to mi się marzy... a bałwanki przeurocze! :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglada, troche pracowity ale sie oplaca :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
OdpowiedzUsuń