Szczupak smażony na oleju rzepakowym zaserwowany na fenkułowo-porowej pierzynce z warzywnymi chipsami
·
szczupak-
2 dzwonka
·
seler - duży
·
marchewka - 1-2 szt.
·
por - 1 duży
·
pietruszka- 1 średniej wielkości
·
fenkuł -2 szt.
·
olej rzepakowy
·
mąka do panierowania
·
sól
·
pieprz
·
sok z cytryny
Dzwonka szczupaka skrapiamy sokiem z
cytryny, solimy i pieprzymy.
Na patelni na łyżce oleju rzepakowego smażymy
pokrojonego w talarki pora, pokrojoną w drobną kosteczkę pietruszkę oraz
pokrojonego w podłużne paski fenkuła.
Warzywa powinny być al dente. Doprawiamy je sokiem z cytryny, solą oraz
pieprzem.
Szczupaka obtaczamy w odrobinie mąki.
Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym.
Marchewkę oraz selera kroimy za pomocą
specjalnego tarełka w cienkie paseczki. Możemy naszym chipsom nadać świąteczny
wygląd- wycinając z nich np. gwiazdki. Smażymy na głębokim oleju rzepakowym - olej musi
być dobrze rozgrzany- aż uzyskamy chrupiące przekąski. Przekładamy je na
papierowy ręcznik, żeby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Gotowe chipsy solimy.
Usmażonego szczupaka wykładamy na
fenkułowo-porową pierzynkę. Podajemy z chipsami warzywnymi. Dekorujemy kiełkami
brokuła. Smacznego!
Ależ to pięknie wygląda, sama nazwa dania powala :)))
OdpowiedzUsuńRatunku! co to jest fenkuł?... ;) i skąd wziąć szczupaka?....:)))))
OdpowiedzUsuń:)))) Gosiu, szczupaka można dostać w rybnym, czasem się pojawia, choć - przynajmniej u mnie- dość rzadko. :)
OdpowiedzUsuń