Jeśli chodzi o sam murzynek, to wzbogaciłam go dodatkiem karmelu, który przygotowałam na brązowym cukrze. Intensywny smak karmelu i kakao podkreśliłam odrobiną kawy. Całość uzupełnia smak wanilii i delikatna nuta kardamonu. Do tak pysznego, wilgotnego ciasta musi być wyjątkowa masa. Tym razem będzie to aksamitnie gładki i puszysty krem na bazie serka kremowego Arla Apetina- zapewni, że nasza masa będzie miała idealną lekką konsystencję, a jednocześnie nie spłynie nam podczas dekorowania ciasta (co ważne nie musimy używać już żelatyny). Całość przełamałam orzeźwiającym dżemem z czarnej porzeczki. Sezonowego charakteru nadały ciastu karmelizowane figi i owoc granatu. Mam nadzieję, że spodoba się Wam moja deserowa wariacja na temat mariażu murzynka z serownikiem :) .
Jesienny torcik karmelowo-czekoladowy z serowo-waniliowym kremem, granatem i figami
karmelizowane w miodzie figi |
Składniki na ciasto:
·
2 szklanki mąki pszennej
·
szklanka brązowego cukru
·
pół szklanki cukru pudru
·
5 jajek
·
200 g masła
·
3 łyżki oleju
·
3 łyżki kakao - dobrego, ciemnego
·
łyżeczka kawy rozpuszczalnej
·
1/2 szklanki wody
·
duża szczypta kardamonu
·
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
·
2 łyżki ekstraktu waniliowego
·
100 g białej czekolady
W
rondelku (o grubym dnie) roztapiamy brązowy cukier,
czekamy aż zacznie się topić i zrobi się brązowy karmel- możemy od czasu do
czasu potrząsnąć rondelkiem. Dodajemy masło, kakao, kawę, olej i wodę. Gotujemy na
małym ogniu, cały czas mieszając (drewnianą łyżką) do uzyskania gładkiej masy. Gotową masę
studzimy, dodajemy ekstrakt waniliowy. Część masy (ok. 1/4 szklanki) odkładamy, aby wyzdobić nią
wierzch ciasta.
Do przestudzonej pozostałej masy dodajemy żółtka, mąkę
wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i
kardamonem. Dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy ubite ze szczyptą
soli białka oraz lekko przesiekaną białą czekoladę. Ciasto przekładamy do 4 tortownic (średnica 17 cm) wysmarowanych masłem i wysypanych
mąką- upieczemy wówczas 2 mini torciki. Pieczemy ok. 35-40 minut, temp. 180 stopni- do tzw. suchego patyczka. Ciasta studzimy.
Baza karmelowo-kakaowa |
Przygotujemy
z nich 2 mini torciki. Jeśli chcemy
upiec jeden duży tort ciasto rozlejmy do 2 tortownic o średnicy ok. 24-26 cm i
pieczmy do tzw. suchego patyczka.
Masa serowa
· 500 g kremowego serka Arla Apetina naturalnego (4
opakowania)
· 3/4 szklanki
cukru pudru
· 100 g
miękkiego masła
· skórka z
cytryny
·
100 ml zimnej śmietany kremówki
·
łyżka mleka w proszku
·
łyżka ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
-pół
słoiczka dżemu z czarnej porzeczki
- jeden owoc
granatu
- 2 figi
- łyżka
miodu spadziowego
Masło
ucieramy z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy serek Arla Apetina naturalny. Na koniec dodajemy
skórkę z cytryny i ekstrakt waniliowy. Kremówkę ubijamy na sztywno dodając pod
koniec mleko w proszku - delikatnie
dodajemy do masy serowej. Masę serową dzielimy na dwie równe części- pamiętajmy
że mamy do przełożenia 2 torciki.
Składanie
jednego mini tortu (z drugim postępujemy
tak samo):
Wystudzony placek
smarujemy dżemem. Następnie rozprowadzamy 3/4 masy serowej. Przykrywamy drugim plackiem ciasta, lekko dociskamy, żeby masa ładnie się rozprowadziła. Pozostałą 1/4 masy smarujemy boki ciasta. Wierzch smarujemy odłożoną wcześniej
masą czekoladową.
Figi
dzielimy na ósemki, karmelizujemy na rozgrzanym miodzie.
Wierzch tortu
wyzdabiamy przestudzonymi figami, serkowymi grzybkami i ziarnami granatu.
Ozdoby- serkowe grzybki
- 250 g kremowego serka Arla Apetina naturalnego (2
opakowania)
- 2 łyżki
cukru pudru
- mleko w
proszku do podsypywania
Serek
ucieramy z cukrem. Dobrze schładzamy. Blat posypujemy mlekiem w proszku,
wykładamy masę serkową i formujemy prostokąt o grubości ok 1,5 cm. Małą foremkę w kształcie grzybka maczamy w mleku w proszku i wykrawamy nią z masy serowej małe grzybki,
układamy je na cieście.
Ciasto
podajemy dobrze schłodzone.
Smacznego!
Jakie bogactwo smaków :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń