pomidorowo-bazyliowym Arla Apetina oraz na mące pełnoziarnistej orkiszowej są zdrową alternatywą dla tradycyjnego chrustu. Tym bardziej że mają bardzo ciekawy smak- delikatna nuta pomidorów i bazylii, którą uzyskujemy dzięki smakowemu serkowi sprawia, że taki chrust może stanowić inspirującą wytrawną przekąskę. Jednak nie ograniczałabym się jedynie do serwowania go w takiej wersji. Posypany cukrem pudrem sprawdzi się również jako nieco nietypowy, ale zapewniam- wyśmienity - deser. To tyle słowem wstępu. Pora na prezentację dania.Zapraszam!
Składniki:
1 dynia Hokkaido
2 średnie buraki
olej spod suszonych pomidorów
5 kromek chleba tostowego z ziarnami
2 opakowania serka
kremowego Arla apetina Pomidory i Bazylia
sól
garść pistacji
4 suszone pomidory
pęczek bazylii
skórka z cytryny
łyżka mielonej trawy cytrynowej
Sos:
- opakowanie serka
kremowego alra apetina pesto i rukola
- łyżeczka octu balsamicznego
- łyżeczka mielonej trawy cytrynowej
- łyżka gęstego jogurtu
naturalnego
- ziarna z połowy granatu
Sałatka:
- miks sałat
- pomidorki koktajlowe
- ocet balsamiczny
- ziarna z połowy granatu
Chrust:
·
1/2 szklanki
mąki orkiszowej pełnoziarnistej
·
1 łyżeczka spirytusu
·
1/4 łyżeczki
soli
·
1 żółtko
·
60 g serka Arla Apetina Pomidory
i Bazylia
·
cukier puder do posypania
·
olej do
smażenia
Dynię obieramy ze skóry, pozbawiamy pestek. Z przygotowanej
dyni wykrawamy cienkie zapałki- julienne. Buraki również obieramy i dzielimy na
kawałki zbliżone do kawałków dyni. Naczynie do zapiekania smarujemy olejem spod
suszonych pomidorów, układamy pokrojone buraczki, skrapiamy aromatyzowanym olejem, solimy. Wstawiamy do
piekarnika na ok. 10 minut temp. 190 stopni, termoobieg.
W blenderze miksujemy na kruszonkę chleb tostowy, serek Arla
Apetina kremowy, pistacje, skórkę otartą z
1 cytryny, trawę cytrynową, pomidory suszone i listki bazylii. Doprawiamy
solą i pieprzem.
Do podpieczonych buraków dodajemy pokrojoną dynię.
Kruszonkę wykładamy na warzywa, skrapiamy olejem spod suszonych
pomidorów. Zapiekamy ok. 30-35 minut, temp. 190 stopni, termoobieg- aż
kruszonka będzie chrupiąca.
Przez ten czas przygotowujemy sos- w garnuszku podgrzewamy
serek Arla Apetina z jogurtem i ziarnami
owocu garanatu, doprawiamy octem
balsamicznym i trawą cytrynową. Dosmaczamy ewentualnie solą i pieprzem.
Chrust- na
stolnicę wysypujemy mąkę, robimy kopczyk, w kopczyku dołeczek. Dodajemy żółtko,
spirytus, szczyptę soli i serek. Zarabiamy nożem. Kiedy
powstaną kluski, wyrabiamy ręką na gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na jak najcieńszy placek. Wykrawamy nieduże prostokąty.
Pośrodku każdego robimy nacięcie, przez które przekładamy jeden koniec ciasta. Smażymy
na dobrze rozgrzanym oleju. Wykładamy na ręczniki papierowe. Obsypujemy odrobiną
cukru pudru.
Na dużym talerzu wykładamy porcję serowego sosu. Na sosie
wykładamy porcję sałat. Na sałacie układamy przekrojone na pół pomidorki
koktajlowe i ziarna granatu. Całość
delikatnie skrapiamy octem balsamicznym i olejem spod suszonych pomidorów. Na
tak przygotowanej sałacie wykładamy porcję upieczonej dyni i buraczków pod kruszonką
chlebowo-serową. Na samym wierzchu układamy pomidorowo-bazyliowy chrust. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz