Kurczak India w serowej tempurze na makaronie chow mein w orientalnym sosie
Składniki:
Na tempurę:
· 3/4 szklanki zimnej wody gazowanej
· 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
· 125 g- opakowanie serka kremowego Arla Apetina India
· 1 jajko
· 2 duże łyżki sosu sojowego jasnego
· 1 łyżeczka octu ryżowego
PONADTO:
· podwójna pierś z kurczaka
· makaron chow mein 200 g
· sos pikantny z mango i tamaryndowcem -1-2łyżki
· pikle z mango łagodne - 100 g
· łyżeczka mielonej trawy cytrynowej
· ok. 4 liście kafiru
· olej do smażenia
· 250 g- 2 opakowania serka kremowego Arla Apetina India
· pół świeżego owocu mango
· 1/4 szklanki mleczka kokosowego
· sól
· pieprz
· duży pęczek kolendry
· duży pęczek natki pietruszki
· duża garść uprażonego sezamu jasnego
· szalotka
· ząbek czosnku
Przygotowujemy tempurę- mąkę łączymy z jajkiem, serkiem Arla Apetina India i stopniowo z zimną wodą - ciasto musi być zdecydowanie rzadsze niż na naleśniki. Doprawiamy sosem sojowym i octem ryżowym.
Kurczaka porcjujemy na małe kawałki na jeden kęs. Solimy i pieprzymy.
W zimnym cieście maczamy kawałki kurczaka i smażymy na głębokim, dobrze rozgrzanym oleju. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
W między czasie makaron zalewamy gorącą wodą i odstawiamy pod przykryciem na ok. 4 minuty. Po tym czasie odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Sos- w rondelku na dobrze rozgrzanym oleju szklimy drobno posiekaną szalotkę. Pod koniec dodajemy drobno posiekany czosnek. Dodajemy serek Arla Apetina India, mleczko kokosowe, liście kafiru (pamiętajmy, aby usunąć je z sosu przed dodaniem makaronu), doprawiamy trawą cytrynową, pikantnym sosem z mango i tamaryndowcem, solą i pieprzem. Dodajemy pokrojone w kostkę mango. Chwilę gotujemy na małym ogniu. Gotowy makaron przekładamy do sosu, mieszamy. Na koniec dodajemy posiekane pikle z mango.Kiedy makaron ściągniemy z ognia, dodajemy posiekaną pietruszkę i kolendrę, dokładnie mieszamy.
Na duży talerz wykładamy makaron w sosie indyjskim. Na wierzchu układamy chrupiące kąski kurczaka. Całość wykańczamy świeżą kolendrą, pietruszką i uprażonym sezamem. Smacznego!
egzotycznie i ciekawie
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń