Ciasteczka owsiane (na drugie śniadanie) z ziaren orkiszu z borówkami
Składniki
na ok 12 -13 ciasteczek:
2
szklanki wody
150
g serka kremowego śmietankowego
pół
szklanki cukru pudru
jajko
2 łyżki zmielonych migdałów
1 szklanka płatków owsianych
200
g borówek amerykańskich - poza sezonem mrożone, albo ze słoiczka
cukier
puder do posypania
Ziarna orkiszu gotujemy w osolonej wodzie- na 200 g ziaren 2 szklanki wody (gotujemy na
małym ogniu aż ziarna wchłoną cały płyn i będą miękkie. Jeśli będzie to
konieczne dolewamy jeszcze pół szklanki wody).
Lekko przestudzone miksujemy blenderem z serkiem, płatkami
owsianymi, cukrem pudrem, jajkiem i migdałami na gładką masę. Masę dzielimy na
12-13 równych części. Z każdej formujemy placuszek, na którym układamy kilka
borówek. Placuszek zamykamy i formujemy kulkę, którą następnie lekko
spłaszczamy. Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze
piekarnikowej. Pieczemy ok. 30 minut, temp. 180 stopni, termoobieg- aż ładnie
się zezłocą. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem. Możemy podawać je zarówno
na ciepło, jak też na zimno. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz