piątek, 24 października 2014

Ciasteczka owsiane (na drugie śniadanie) z ziaren orkiszu z borówkami

Na taką słodycz możemy pozwolić sobie z czystym sumieniem. Prozdrowotne ciasteczka to nie marzenie, a rzeczywistość. Ziarno orkiszu, płatki owsiane, lekki serek   i borówki, zwane owocem XXI wieku sprawią, że dzień rozpoczęty od schrupania tych ciasteczek na pewno będzie pełen pozytywnej energii. Idealnie sprawdzą się jako przekąska zapakowana na drugie śniadanie do szkoły czy pracy. Wzmocnią nas również podczas weekendowych jesiennych wędrówek po lesie czy rowerowych przejażdżek.

Ciasteczka owsiane (na drugie śniadanie) z ziaren orkiszu  z borówkami


Składniki na ok 12 -13 ciasteczek:
200 g ziaren orkiszu
2 szklanki wody
150 g serka kremowego śmietankowego
pół szklanki cukru pudru
jajko
2  łyżki zmielonych migdałów
1  szklanka płatków owsianych
200 g borówek amerykańskich - poza sezonem  mrożone, albo ze słoiczka
cukier puder do posypania

Ziarna orkiszu gotujemy w osolonej wodzie- na  200 g ziaren 2 szklanki wody (gotujemy na małym ogniu aż ziarna wchłoną cały płyn i będą miękkie. Jeśli będzie to konieczne dolewamy jeszcze pół szklanki wody).  Lekko przestudzone miksujemy blenderem z serkiem, płatkami owsianymi, cukrem pudrem, jajkiem i migdałami na gładką masę. Masę dzielimy na 12-13 równych części. Z każdej formujemy placuszek, na którym układamy kilka borówek. Placuszek zamykamy i formujemy kulkę, którą następnie lekko spłaszczamy. Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze piekarnikowej. Pieczemy ok. 30 minut, temp. 180 stopni, termoobieg- aż ładnie się zezłocą. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem. Możemy podawać je zarówno na ciepło, jak też na zimno. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)