Ekspresowy jabłecznik z dodatkiem mąki ziemniaczanej
3 szklanki mąki pszennej
9 łyżek mąki ziemniaczanej
1,5 szklanki cukru
300 g masła
7 jajek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
ok. 2,5 kg jabłek
2 łyżki domowego cukru waniliowego- ilość cukru zależy od kwasowości jabłek
skórka z 1/2 pomarańczy
2 łyżki bułki tartej
cynamon
Masło roztapiamy, do lekko przestudzonego dodajemy cukier i dobrze miksujemy. Stopniowo cały czas miksując na niskich obrotach dodajemy jajka i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i szczyptą
soli. Połowę ciasta przekładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
Obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, lekko
odciskamy nadmiar soku. Dodajemy cukier waniliowy, bułkę tartą, cynamon i
skórkę z pomarańczy. Jabłka wykładamy na ciasto. Przykrywamy pozostałym ciastem.
Pieczemy ok. 45-50 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Podajemy z cukrem pudrem.
Smacznego!
Bardzo lubię ciasta z jabłkami, ten jabłecznik wygląda idealnie, jest w sam raz nadziany, mniam:)
OdpowiedzUsuńDo niedzielnej kawki w sam raz:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe komentarze i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczne ciasto :) i w sam raz na imieniny u cioci ;)
OdpowiedzUsuńSiostra robię ! i to i sernik dla gości
OdpowiedzUsuń:) trzymaj kciuki :P
pycha :) wlasnie zjadlem
OdpowiedzUsuń