I znowu rybka. Tym razem będzie to sola- jej zwarte mięso idealnie nadaje się do rolowania i jest gwarantem, że tak przygotowane roladki nie rozpadną się podczas pieczenia. Rybkę zawinęłam w lekko podpiekaną paprykę (jeśli skórka od papryki Wam przeszkadza, możecie ją usunąć przed rolowaniem), doprawiłam kemowym serkiem Tapas Arla Apetina o dominującym smaku papryki i oliwek. Uzupełnieniem całości są ciemne oliwki, świeża bazylia i szałwia. Zapieczone roladki podałam z kremowym sosem na bazie tego samego serka, który znalazł się w rybce. Zamiast klasycznych węglowodanów, które zazwyczaj serwujemy do dań głównych, zaproponowałam lekko pikantną od pikli z mango brukselkę i fenkuł przygotowane na czosnkowym masełku. Zapraszam smakowicie i zdrowo!
"Sola Tapas" pieczona w papryce z lekko pikantną brukselką z fenkułem
Składniki:
·
filety z soli bez skórki ok. 600g - 3 duże filety, które dzielimy na pół i uzyskamy 6 roladek
·
2 opakowania Arla Apetina Tapas - 250 g
· 6 kostek- po jednej na filet - Arla Apetina
w kostkach light z bazylią i oregano
· 2 duże czerwone papryki
· 6 ciemnych oliwek- po jednej na filet + kilka do dekoracji
·
por
·
sól
·
pieprz
·
łyżka trawy cytrynowej
·
cytryna
·
olej rzepakowy
··
łyżka kwaśnej śmietany 18%
·
brukselki 300 g
·
1 fenkuł
·
100 g pikli z mango- łagodne (i tak posiadają sporą dawkę pikanterii)
·
masło czosnkowe Lurpak 3 łyżki
·
pęczek listków szałwii
·
pęczek listków bazylii
Paprykę przekrawamy wzdłuż na pół,
pozbawiamy gniazd nasiennych, układamy na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia skórką do góry, skrapiam olejem. Pieczemy w temp. 200 stopni ok. 20
minut, aż nieco zmięknie. Wyjmujemy, studzimy.
Z papryki wykrawamy podłużne paski. Filety z soli myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym, solimy,
pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny.
Na paseczku papryki układamy filet z soli. Smarujemy go serkiem Tapas. Układamy
oliwkę i kostkę light z bazylią i oregano. Listki bazylii i szałwi drobno
siekamy i posypujemy filet posmarowany serkiem z dodatkami. Rolujemy rybę, związujemy za pomocą nitek przygotowanych z liści
zblanszowanego pora. Postępujemy tak ze
wszystkimi kawałkami papryki i ryby. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym
wysmarowanym odrobiną oleju. Roladki skrapiamy delikatnie olejem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, ok. 20
minut.
Sos- w garnuszku podgrzewamy łyżkę masła
czosnkowego i jedno opakowanie serka Tapas, dodajemy łyżkę trawy cytrynowej i
śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Brukselki
myjemy, odcinamy część od strony głąbu, nacinamy krzyżyk. Gotujmy w posolonej
wodzie z łyżką cukru. Dzięki temu - oraz dzięki nacięciu- podczas gotowania
wymyjemy przykrą gorycz brukselek. Ugotowane brukselki odcedzamy, przekrawamy
na pół. Na patelni podgrzewamy masło czosnkowe, dodajemy pokrojony w paseczki fenkuł. Kiedy
fenkuł straci swoją surowość dodajemy przekrojone na pół brukselki oraz
posiekane pikle z mango. Doprawiamy solą i pieprzem. Chwilę smażymy.
Na talerzu wykładamy porcję sosu, brukselki z fenkułem i roladki. Całość wyzdabiamy świeżymi ziołami-
bazylią i szałwią. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz