Dzisiejszy przepis to jedno z moich ostatnich weekendowych śniadań - syte i lekkie jednocześnie, smakowite i zdrowe, pełne dobrej energii na aktywny sobotni dzień. Kluski z razowego kuskusu,otrąb, dżemu i kokosu możemy przygotować dzień wcześniej- ugotować i zapakować do szczelnych pojemników (choć robi się je stosunkowo szybko, więc przygotowanie ich tego samego dnia na śniadanie nie powinno sprawić większego problemu). Następnego dnia na śniadanie wystarczy je tylko podgrzać. Możemy je również po ugotowaniu zamrozić. Sos polecam zrobić tuż przed podaniem- zajmuje to sekundę, a taki ciepły smakuje najlepiej. Przysłowiową wisienką na torcie są karmelizowane w miodzie jabłka i dynia oraz chrupiące pistacje... Bo śniadanie nie musi być przecież nudne... zwłaszcza to weekendowe ;) .
Kuskusowe kluseczki jagodowo-kokosowe z jagodowo-śmietanowym sosem, karmelizowaną dynią i jabłkiem
Składniki (dla ok. 4 osób):
·
szklanka
kaszki kuskus razowy
·
2 szklanki
mleka
· 4 czubate łyżki dżemu jagodowego Łowicz
·
łyżka cukru
pudru
·
łyżka cukru
waniliowego
·
szklanka
mąki na kluski + mąka do podsypywania ciasta podczas wykrawania
kluseczek
·
pół szklanki
otrębów owsianych
·
pół szklanki
wiórków kokosowych
·
garść
posiekanych orzeszków pistacjowych
· 2 jabłka
·
1/2 dyni Hokkaido
· 2 łyżki masła
· 2 łyżki miodu spadziowego
Sos:
·
200 ml
kwaśnej gęstej śmietany 18%
·
łyżka cukru
waniliowego
· słoik dżemu jagodowego Łowicz
·
szczypta
cynamonu
·
pistacje do
posypania śniadaniowego dania
Kaszkę
kuskus zalewamy gorącym mlekiem posłodzonym cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Kiedy będzie miękka i wchłonie cały płyn dodajemy mąkę, otręby, wiórki
kokosowe, dżem jagodowy Łowicz, posiekane pistacje i wyrabiamy dłońmi na
gładkie ciasto. Stolnicę podsypujemy mąką, za pomocą łyżki, czy miarki
obsypanej lekko mąką formujemy z ciasta placek grubości ok. 1 - 1,5 cm. Z
ciasta wykrawamy za pomocą foremek do ciastek kluseczki- małe kwiatuszki.
Kluseczki gotujemy w lekko osolonej
wodzie- od momentu kiedy wypłyną ok. 1 minutę. Podajemy z miodowym jabłuszkiem
i dynią oraz jagodowo-dżemowym sosem.
Sos- dżem jagodowy Łowicz podgrzewamy ze
śmietaną, dosładzamy cukrem waniliowym, doprawiamy cynamonem. Chwilkę gotujemy
na małym ogniu do uzyskania odpowiedniej
konsystencji.
Miodowe
jabłka z dynią- jabłka ze
skórką tniemy na szatkownicy w cienkie plasterki. Dynię obieramy ze skórki i za
pomocą mandoliny wycinamy plastry dyni (tak jak tniemy parmezan). Na patelni
podgrzewamy 2 łyżki miodu i masła, delikatnie układamy plasterki dyni i
podgrzewamy na małym ogniu. Kiedy lekko zmiękną, co dzieje się błyskawicznie,
dodajemy plastry jabłka i podgrzewamy jeszcze minutę.
Na talerzu
wykładamy dużą porcję sosu, na sosie układamy kluseczki i jabłuszka z dynią.
Całość posypujemy posiekanymi pistacjami. Smacznego!
wszystko wygląda po prostu cudownie!
OdpowiedzUsuń