Sernik na zimno- błyskawiczny- waniliowo-czekoladowy pod maślano-cytrynową kołderką - wg przepisu Ewy
Spód:
·
220 g owsianych
ciastek czekoladowych w czekoladzie
·
2 łyżki
brązowego cukru
·
ok. 10
czekoladowych cukierków (każdy po 10 g)
Ciastka i cukierki kruszymy w malakserze. Dodajemy do nich miękkie masło
orzechowe z kokosem i cukier - całość krótko blendujemy. Musimy
uzyskać konsystencję mokrego piasku. Całość przekładamy do przygotowanej
foremki - tortownicy o średnicy 26cm. Ugniatamy palcami i schładzamy w lodówce
Masa serowa:
·
750 g gęstego serka
waniliowego
·
100 g
miękkiego masła
·
łyżka
ekstraktu waniliowego
·
50 g
żelatyny
·
1,5 szklanki
gorącego mleka
·
500 ml śmietanki kremówki czekoladowej
Żelatynę rozpuszczamy
w gorącym mleku. Masło ucieramy z cukrem pudrem i ekstraktem
waniliowym. Dodajemy stopniowo serek waniliowy i lekko tężejącą żelatynę. Kremówkę ubijamy na
puszysto. Delikatnie dodajemy do masy i mieszamy. Masę przekładamy na
ciasteczkowy spód i wstawiamy do stężenia do lodówki.
Masa cytrynowa:
·
1 galaretka cytrynowa + 1/2 szklanki gorącej
wody
·
300 g miękkiego masła
·
3/4 szklanki
cukru pudru
Galaretkę
rozpuszczamy w gorącej wodzie. Masło
ucieramy z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy lekko tężejącą galaretkę. Gotową
masę przekładamy na warstwę serową.
Schładzamy
w lodówce.
Dekoracja:
·
100 g pokruszonych ciasteczek typu oreo
Wierzch posypujemy okruszkami z ciasteczek.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz