Pyszne letnie ciasto. Idealne na rozpoczęcie wakacji w smacznym i eleganckim stylu. Bardzo kruche ciasto idealnie współgra z delikatną pianką przygotowaną na bazie mleczka kokosowego. W tle wyczuwalna jest nutka słodyczy masy kajmakowej. Ukoronowanie całości są przepyszne czereśnie. Czy może być coś lepszego? Nie sądzę ;) . Spróbujcie, a przyznacie mi rację. Zapraszam :) .
Tarta kokosowa z czereśniami z niebiańskim kremem
Na ciasto:
·
1,5 szklanki mąki pszennej
·
110 g zimnego masła
·
0,5 szklanki cukru waniliowego
·
4-5 łyżek
lodowatej wody
·
szczypta soli
·
3 łyżki masy kajmakowej
Mąkę łączymy z cukrem i solą. Dodajemy
zimne masło i dokładnie siekamy. Dodajemy wodę i wyrabiamy jednolite ciasto.
Ciasto chłodzimy w lodówce co najmniej
godzinę.
Po tym czasie przekładamy je do formy na
tartę (forma na tartę 28 x 20 cm) lub dzielimy na części, którymi wyklejamy foremki na małe tartaletki. Spód ciasta/ ciastek nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 30 minut, temp. 180 stopni- aż
ciasto ładnie się zezłoci. Studzimy. Smarujemy masą kajmakową.
Krem:
·
250 g serka mascarpone
·
1 szklanka śmietany kremówki
·
400 ml mleczka kokosowego
·
4 łyżki cukru pudru
·
4 łyżeczki żelatyny
·
łyżka ekstraktu waniliowego
czereśnie
Żelatynę zalewamy mleczkiem kokosowym. Kiedy
napęcznieje, lekko podgrzewamy, żeby żelatyna się rozpuściła. Mascarpone ucieramy
z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Kremówkę ubijamy na puszysto. Do
mascarpone dodajemy przestudzone mleczko kokosowe z żelatyną i dokładnie
mieszamy. Na sam koniec dodajemy ubiją kremówkę i delikatnie mieszamy. Masę
przekładamy na ciasto/ lub ciasteczka. Na wierzchu układamy wypestkowane połówki czereśni. Chłodzimy. Smacznego!
Smacznie :-)
OdpowiedzUsuńObłędna :-) poproszę kawałeczek :-)
OdpowiedzUsuńOstatnie zjdęcie obłędne, aż chce się jeść i być na wsi!!:D
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale! Narobiłaś mi smaka ;)
OdpowiedzUsuńZakochałam się. Wygląda obłęnie :)
OdpowiedzUsuńPychotkowa, i jak fajna blaszka :)
OdpowiedzUsuń