czwartek, 2 lipca 2015

Domowe lody żurawinowe słodzone miodem



Składniki:
Baza:
·         4 żółtka
·         100 g miodu(tak naprawdę ilość miodu zależy od tego jak słodkie lubimy lody)
·         2 łyżki ekstraktu waniliowego
·         szklanka mleka
Ponadto:
·         250 g suszonej żurawiny
·         0,5 szklanki mleka
·         250 g serka mascarpone
·         szklanka  śmietany kremówki
·         sok z połowy cytryny

200 g suszonej żurawiny zalewamy połową szklani ciepłego mleka. Odstawiamy, żeby żurawina zmiękła.
Przygotowujemy bazę lodów- żółtka z miodem i ekstraktem waniliowym ubijamy na puszystą masę. Kiedy już zbieleją, cały czas miksując nad gorącą kąpielą wodną dolewamy wolnym strumieniem zagotowane mleko. Miksujemy do uzyskania gęstej masy- czyli do momentu, kiedy na łyżce po przeciągnięciu palcem krem pozostawi wyraźny ślad. Masę studzimy i schładzamy w lodówce.
Namoczoną w mleku żurawinę blendujemy z serkiem mascarpone na gładką masę. Do zimnej bazy jajeczno miodowej dodajemy żurawinę z serkiem,  ubitą z ekstraktem waniliowym kremówkę oraz sok z cytryny- całość delikatnie mieszamy, aby nie utracić puszystości masy.
Całość albo przekładamy do lodziarki na godzinny program- jeśli wybieramy tą opcję, to 2 minuty przed końcem należy pamiętać, aby dodać pozostałe 50 g suszonej, nieco przesiekanej żurawiny- albo przekładamy w dużym pojemniku do miski, pamiętając by co ok. 30 minut masę zmiksować- i tak ok. 4 razy- podczas ostatniego miksowania dodajemy 50 g suszonej żurawiny. Smacznego!

1 komentarz:

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)