Baza:
·
4 żółtka
·
100 g miodu(tak naprawdę ilość miodu zależy od tego jak słodkie lubimy lody)
·
2 łyżki ekstraktu waniliowego
·
szklanka mleka
Ponadto:
·
250 g suszonej żurawiny
·
0,5 szklanki mleka
·
250 g serka mascarpone
·
szklanka śmietany kremówki
·
sok z połowy cytryny
200 g suszonej żurawiny zalewamy połową
szklani ciepłego mleka. Odstawiamy, żeby żurawina zmiękła.
Przygotowujemy bazę lodów- żółtka z miodem
i ekstraktem waniliowym ubijamy na puszystą masę. Kiedy już zbieleją, cały czas
miksując nad gorącą kąpielą wodną dolewamy wolnym strumieniem zagotowane mleko.
Miksujemy do uzyskania gęstej masy- czyli do momentu, kiedy na łyżce po
przeciągnięciu palcem krem pozostawi wyraźny ślad. Masę studzimy i schładzamy w
lodówce.
Namoczoną w mleku żurawinę blendujemy z serkiem mascarpone na gładką masę. Do zimnej bazy jajeczno miodowej dodajemy żurawinę z serkiem, ubitą z ekstraktem waniliowym kremówkę oraz
sok z cytryny- całość delikatnie mieszamy, aby nie utracić puszystości masy.
Całość albo przekładamy do lodziarki na
godzinny program- jeśli wybieramy tą opcję, to 2 minuty przed końcem należy
pamiętać, aby dodać pozostałe 50 g suszonej, nieco przesiekanej żurawiny- albo
przekładamy w dużym pojemniku do miski, pamiętając by co ok. 30 minut masę
zmiksować- i tak ok. 4 razy- podczas ostatniego miksowania dodajemy 50 g
suszonej żurawiny. Smacznego!
domowe lody najlepsze!
OdpowiedzUsuń