piątek, 3 lipca 2015

Naleśniki gryczano-ryżowe z warzywami


Zapraszam na pyszne naleśniki bogato nadziane warzywami :) .

 Naleśniki gryczano-ryżowe z warzywami

 Składniki na ciasto:
- 3 żółtka
- 2 jajka
-1 szklanka mąki gryczanej
-  1 szklanka mąki ryżowej
-   1 szklanka mleka ryżowego
-  ok. 2,5 szklanki wody
-  pół łyżeczki soli
- szczypta cukru
-   masło klarowane do smażenia (opcjonalnie)
Naleśniki - Z podanych składników przygotowujemy ciasto naleśnikowe- najlepiej wszystkie składniki rozrobić w szklance mleka i odrobinie wody, dopiero gdy będziemy mieli gładką masę dolewamy resztę płynu. Naleśniki smażymy na patelni teflonowej - dla smakowitości możemy smażyć je na maśle klarowanym.

Farsz:
·         bakłażan
·         por
·         cukinia
·         duży batat
·         2 marchewki
·         czerwona papryka
·         sól
·         pieprz
·         2 łyżki octu balsamicznego
·         łyżeczka miodu
·         olej do smażenia

Marchewki kroimy w piórka- najlepiej za pomocą obieraczki do jarzyn. Pozostał składniki kroimy w kostkę. Na dobrze rozgrzanym oleju smażymy warzywa do miękkości. Pod koniec dodajemy miód, doprawiamy solą, pieprzem i octem balsamicznym.

Naleśniki faszerujemy warzywami i zwijamy albo jak krokiety, albo jak wrapy. 







2 komentarze:

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)