Zapraszam na pyszne naleśniki bogato nadziane warzywami :) .
Naleśniki gryczano-ryżowe z warzywami
Składniki na ciasto:
- 2 jajka
-1 szklanka mąki gryczanej
-
1 szklanka mąki ryżowej
-
1
szklanka mleka ryżowego
-
ok. 2,5 szklanki wody
-
pół łyżeczki soli
- szczypta cukru
-
masło
klarowane do smażenia (opcjonalnie)
Naleśniki - Z podanych składników przygotowujemy ciasto
naleśnikowe- najlepiej wszystkie składniki rozrobić w szklance mleka i
odrobinie wody, dopiero gdy będziemy mieli gładką masę dolewamy resztę płynu.
Naleśniki smażymy na patelni teflonowej - dla smakowitości możemy smażyć je na
maśle klarowanym.
Farsz:
·
por
·
cukinia
·
duży batat
·
2 marchewki
·
czerwona papryka
·
sól
·
pieprz
·
2 łyżki octu balsamicznego
·
łyżeczka miodu
·
olej do smażenia
Marchewki kroimy w piórka- najlepiej za
pomocą obieraczki do jarzyn. Pozostał składniki kroimy w kostkę. Na dobrze
rozgrzanym oleju smażymy warzywa do miękkości. Pod koniec dodajemy miód,
doprawiamy solą, pieprzem i octem balsamicznym.
Naleśniki faszerujemy warzywami i zwijamy
albo jak krokiety, albo jak wrapy.
świetne danie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam naleśniki, a te wyglądają apetycznie!
OdpowiedzUsuń