sobota, 4 lipca 2015

Domowy chleb pszenny



Zapraszam na pyszny domowy chleb. Przygotowanie domowego pieczywa z maszynki nie wymaga wiele czasu i jest to argumentem, który często bierze górę, kiedy staję przed dylematem czy upiec chleb metodą tradycyjną w piekarniku, czy też posłużyć się maszynką. Dziś będzie to klasyczny biały chlebek na mące pszennej z dodatkiem miodu- bardzo puszysty i delikatny w smaku.  Polecam :) .

Domowy chleb pszenny


Składniki:

·         500 g mąki pszennej
·         270 ml ciepłego mleka
·         7 g suchych drożdży
·         1 jajko
·         2 łyżki miękkiego masła
·         2 łyżeczki cukru
·         łyżeczka miodu
·         łyżeczka soli

Do maszynki do pieczenia chleba wlewamy lekko podgrzane mleko, miękkie masło, jajko, cukier, miód i sól. Dodajemy drożdże. Wysypujemy mąkę. Nastawiamy maszynkę na odpowiedni program (u mnie jest to opcja- chleb biały szybki)  i czekamy na pyszny chlebek (czas samego pieczenia to ok. 45 minut). 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)