Zapraszam na pyszny domowy chleb. Przygotowanie domowego pieczywa z maszynki nie wymaga wiele czasu i jest to argumentem, który często bierze górę, kiedy staję przed dylematem czy upiec chleb metodą tradycyjną w piekarniku, czy też posłużyć się maszynką. Dziś będzie to klasyczny biały chlebek na mące pszennej z dodatkiem miodu- bardzo puszysty i delikatny w smaku. Polecam :) .
Domowy chleb pszenny
·
500 g mąki pszennej
·
270 ml ciepłego mleka
·
7 g suchych drożdży
·
1 jajko
·
2 łyżki miękkiego masła
·
2 łyżeczki cukru
·
łyżeczka miodu
·
łyżeczka soli
Do maszynki do pieczenia chleba wlewamy lekko
podgrzane mleko, miękkie masło, jajko, cukier, miód i sól. Dodajemy drożdże.
Wysypujemy mąkę. Nastawiamy maszynkę na odpowiedni program (u mnie jest to opcja- chleb biały szybki) i czekamy na pyszny chlebek (czas samego pieczenia to ok. 45 minut).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz