Zapraszam na pyszne ciacho przygotowane na bazie kaszy jaglanej. Ciasto zwieńczyłam sezonowym przyjemnie kwaskowatym agrestem. Po upieczeniu i wystudzeniu placek przekroiłam na 3 części i przełożyłam rozpływającymi się w ustach, aczkolwiek banalnymi do zrobienia, masami- chałwową i cappuccino.Smaki idealnie się komponują. Ciasto z kaszy jaglanej jest orzeźwiające i sycące. Wilgotne, w smaku lekko budyniowe. Wypróbujcie przepis, a sami się przekonacie. Polecam :) .
A na temat kaszy jaglanej piszę nieco więcej w artykule Po kaszy nie będzie już nic cz. I - kasza jaglana. Zapraszam do lektury.
A na temat kaszy jaglanej piszę nieco więcej w artykule Po kaszy nie będzie już nic cz. I - kasza jaglana. Zapraszam do lektury.
Agrestowy tort z kaszy jaglanej o smaku cappuccino i chałwy
Składniki( tortownica o średnicy 26-28 cm)
·
1 l mleka
·
6 łyżek miękkiego masła
·
200 ml kwaśnej gęstej śmietany 18%
·
2 jajka
·
6 łyżek mąki pszennej
·
skórka z cytryny
·
1,5 szklanki cukru
·
szczypta soli
ok. 500 g agrestu na wierzch
Kaszę płuczemy na sicie. W garnku zagotowujemy mleko. Dodajemy kaszę i gotujemy do miękkości, od czasu do czasu mieszając (ok. 15 minut). Kiedy kasza będzie miękka i wchłonie cały płyn, całość dokładnie blendujemy. Dodajemy masło, cukier, szczyptę soli, jajka, śmietankę, mąkę, ekstrakt waniliowy i ponownie całość blendujemy. Masę wykładamy do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Na wierzchu układamy połówki agrestu. Pieczemy ok. 85 minut, temp. 180 stopni (jeśli Wasz piekarnik mocne przypieka z góry należy obserwować ciasto i gdy owoce zaczną zbytnio się przypiekać, przykryć wierzch ciasta papierem do pieczenia). Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy ciasto, żeby wystygło w piekarniku.
Placek studzimy. Wystudzony przekrawamy na 3 równe części.
Masa:
·
250 g serka
mascarpone
·
500 g twarogu
typu włoskiego trzykrotnie zblendowanego
·
100 g chałwy waniliowej
·
3 łyżki
cappuccino
·
6 łyżek
cukru pudru
Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem i twarogiem.. Masę dzielimy na
pół, do jednej dodajemy rozkruszoną chałwę, do drugiej cappuccino i ponownie
dokładnie blendujemy obie masy. Placki przekładamy kremami- placek- masa
cappuccino- placek- masa chałwowa- placek z owocami. Ciasto podajemy schłodzone, posypane cukrem pudrem Smacznego!
rewelacyjne ciacho!
OdpowiedzUsuńMm ciekawy pomysł, a wygląda świetnie :) Muszę też w końcu zakombinować coś z kaszą jaglaną :D
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda. Jestem ciekawa smaku tego ciasta:)
OdpowiedzUsuńPrzypominają się letnie dni, wygląda super kremowo i orzeźwiająco, a to rzadkie połączenie. :)
OdpowiedzUsuń