Zapraszam Was na pyszne, zdrowe muffinki - bogate w nabiał, który występuje w nich pod trzema postaciami (mleko, jogurt naturalny i twaróg). Babeczki idealnie sprawdzą się zarówno jako pierwsze śniadanie, które zaserwujemy naszym pociechom przed wyjściem do szkoły, jak też jako lunch w szkole- z łatwością zapakujecie je do śniadaniówki swoich dzieci i będziecie mieć gwarancję, że książki i zeszyty przy tym nie ucierpią. Pyszne, mięciutkie - i co ważne dla alergików, ale nie tylko- bezglutenowe ciasto czekoladowe pięknie kontrastuje z białym nadzieniem, które smakowicie zaskoczy nasze dzieci, kiedy w trakcie jedzenia dotrą do wnętrza muffiny. A nadzienia jest naprawdę dużo- w końcu to zdrowy twaróg dosłodzony jedynie naturalnym miodem. Co warto podkreślić- mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ gwarantują prawidłowy rozwój kości i zębów oraz pozytywnie wpływają na cały organizm. Mleko i jego przetwory to doskonałe źródło dobrze przyswajalnego wapnia. Nie może więc zabraknąć ich w diecie najmłodszych- i oczywiście tych nieco starszych również. Nie oznacza to jednak, że musimy stale serwować naszej rodzinie mleczne zupy, owsianki czy naleśniki z twarogiem (choć ja osobiście uwielbiam wszystkie te dania). Czasami możemy przygotować takie oto muffiny- niezawodne, bez mąki pszennej, białego cukru - samo zdrowie, a w dodatku podane w słodkiej formie. Co ważne (zwłaszcza, jeśli postanowicie śniadanie przygotować rano- choć te babeczki spokojnie możecie zrobić wieczorem i rano będą równie pyszne) - zrobicie je błyskawicznie- przygotowanie zajmie Wam maksymalnie 10 minut (nawet osobom mniej wprawnym w kuchni), a pieczenie- 25 minut, podczas których możecie chociażby zająć się poranną toaletą, czy pomóc swoim dzieciom wyszykować się do szkoły. To jak- robimy?
Mleczno-jogurtowe muffiny czekoladowe twarogowo nadziane - ze śliwkami
MLECZNE ŚNIADANIE NA ROZPOCZĘCIE ROKU SZKOLNEGO
Składniki (12 babeczek)- czas przygotowania max. 10 minut, czas pieczenia 25 minut
·
200 g
jogurtu naturalnego
·
1/2
szklanki mleka
·
1/2
szklanki mąki ryżowej
·
1/2
szklanki mąki kukurydzianej
·
2 łyżki
mąki ziemniaczanej
·
2 łyżki kakao (ciemne, bezglutenowe)
·
1/4
szklanki oleju rzepakowego
·
1 jajko
·
1
łyżeczka proszku do pieczenia
·
1/2 szklanki ksylitolu
·
szczypta soli
· śliwki- u mnie żółte
Nadzienie:
·
250 g
twarogu półtłustego
· 2 łyżki miodu
·
żółtko
·
łyżka ekstraktu waniliowego
Twaróg blendujemy na gładką masę z miodem,
żółtkiem i ekstraktem waniliowym.
Babeczki- w misce łączymy składniki suche-
mąki, ksylitol, proszek do pieczenia, sól, kakao. W drugiej misce łączymy
składniki mokre- jogurt, mleko, jajko i olej. Składniki mokre dolewamy do sypkich i
mieszamy na gładką masę. Blaszkę na muffinki wykładamy papilotkami. Na dno
każdej papilotki wykładamy łyżkę ciasta. Następnie łyżkę masy serowej.
Ser przykrywamy kolejną łyżką ciasta. Na
wierzchu układamy kawałki pokrojonych śliwek. Babeczki pieczemy ok. 25 minut temp. 190
stopni. Smacznego!
deser, czy przekaska jak znalazł :)
OdpowiedzUsuńI pyszne śniadanie :)
Usuń