wtorek, 1 września 2015

Mleczno-jogurtowe muffiny czekoladowe twarogowo nadziane - ze śliwkami MLECZNE ŚNIADANIE NA ROZPOCZĘCIE ROKU SZKOLNEGO


Zapraszam Was na pyszne, zdrowe muffinki - bogate w nabiał, który występuje w nich pod trzema postaciami (mleko, jogurt naturalny i twaróg). Babeczki idealnie sprawdzą się zarówno jako pierwsze śniadanie, które zaserwujemy naszym pociechom przed wyjściem do szkoły, jak też jako lunch w szkole- z łatwością zapakujecie je do śniadaniówki swoich dzieci i będziecie mieć gwarancję, że książki i zeszyty przy tym nie ucierpią. Pyszne, mięciutkie - i co ważne dla alergików, ale nie tylko- bezglutenowe ciasto czekoladowe pięknie kontrastuje z białym nadzieniem, które smakowicie zaskoczy nasze dzieci, kiedy w trakcie jedzenia dotrą do wnętrza muffiny. A nadzienia jest naprawdę dużo- w końcu to zdrowy twaróg dosłodzony jedynie naturalnym miodem. Co warto podkreślić-  mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ gwarantują prawidłowy rozwój kości i zębów oraz pozytywnie wpływają na cały organizm. Mleko i jego przetwory to doskonałe źródło dobrze przyswajalnego wapnia. Nie może więc zabraknąć ich w diecie najmłodszych- i oczywiście tych nieco starszych również. Nie oznacza to jednak, że musimy stale serwować naszej rodzinie mleczne zupy, owsianki czy naleśniki z twarogiem (choć ja osobiście  uwielbiam wszystkie te dania). Czasami możemy przygotować takie oto muffiny- niezawodne, bez mąki pszennej, białego cukru - samo zdrowie, a w dodatku podane w słodkiej formie. Co ważne (zwłaszcza, jeśli postanowicie śniadanie przygotować rano- choć te babeczki spokojnie możecie zrobić wieczorem i rano będą równie pyszne) - zrobicie je błyskawicznie- przygotowanie zajmie Wam maksymalnie 10 minut (nawet osobom mniej wprawnym w kuchni), a pieczenie- 25 minut, podczas których możecie chociażby zająć się poranną toaletą, czy  pomóc swoim dzieciom wyszykować się do szkoły. To jak- robimy?

Mleczno-jogurtowe muffiny czekoladowe twarogowo nadziane - ze śliwkami 

MLECZNE ŚNIADANIE NA ROZPOCZĘCIE ROKU SZKOLNEGO

 Składniki (12 babeczek)- czas przygotowania max. 10 minut, czas pieczenia 25 minut
·         200 g jogurtu naturalnego

·         1/2 szklanki mleka

·         1/2 szklanki mąki ryżowej

·         1/2 szklanki mąki gryczanej

·         1/2 szklanki mąki kukurydzianej

·         2 łyżki mąki ziemniaczanej

·         2 łyżki kakao (ciemne, bezglutenowe)

·         1/4 szklanki oleju rzepakowego

·         1 jajko

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

·         1/2 szklanki ksylitolu

·         szczypta soli

·         śliwki- u mnie żółte

Nadzienie:

·         250 g twarogu półtłustego

·         2 łyżki miodu

·         żółtko

·         łyżka ekstraktu waniliowego

Twaróg blendujemy na gładką masę z miodem, żółtkiem i ekstraktem waniliowym.
Babeczki- w misce łączymy składniki suche- mąki, ksylitol, proszek do pieczenia, sól, kakao. W drugiej misce łączymy składniki mokre- jogurt, mleko, jajko i olej. Składniki mokre dolewamy do sypkich i mieszamy na gładką masę. Blaszkę na muffinki wykładamy papilotkami. Na dno każdej papilotki wykładamy łyżkę ciasta. Następnie łyżkę masy serowej. Ser  przykrywamy kolejną łyżką ciasta. Na wierzchu układamy kawałki pokrojonych śliwek. Babeczki pieczemy ok. 25 minut temp. 190 stopni. Smacznego!









2 komentarze:

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)