We wczorajszym poście zaproponowałam Wam jako mleczne śniadanie do szkoły bezglutenowe muffinki faszerowane twarogiem na słodko. Nie wszyscy jednak lubią śniadania w wersji słodkiej. Przychodzę więc z pomocą i podsuwam Wam przepis na wytrawne zdrowe i pożywne babeczki idealne na pierwsze czy drugie śniadanie do szkoły (w pracy również się sprawdzą ;) ) . Muffinki są bezglutenowe, wzbogacone zdrowymi płatkami owsianymi, z dużą porcją nabiału ukrytego w mleku, jogurcie naturalnym i twarogu, któremu charakteru nadają suszone pomidory i świeża bazylia. Puszyste i delikatne ciasto kryje w sobie właśnie tą pyszną twarogową tajemnicę, która zapewne spodoba się małym i dużym smakoszom. Warto przypomnieć, że mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia oraz witamin, m.in. witaminy B12, która pomaga zwalczać zmęczenie i znużenie - co może okazać się pomocne tuż przed rozpoczęciem pierwszych lekcji w szkole :) . To do dzieła!
Wytrawne pomidorowe muffiny mleczno-jogurtowe twarogowo nadziane
MLECZNE ŚNIADANIE NA ROZPOCZĘCIE ROKU SZKOLNEGO
Składniki (12 babeczek) -czas przygotowania max. 10 minut, czas pieczenia 25 minut, podczas których możecie chociażby zająć się poranną toaletą, czy pomóc swoim dzieciom wyszykować się do szkoły. To jak- robimy:
·
200 g
jogurtu naturalnego
·
1/2
szklanki mleka
·
1/2
szklanki mąki ryżowej
·
1/2
szklanki mąki gryczanej
·
1/2
szklanki mąki kukurydzianej
·
1/4
szklanki oleju spod suszonych pomidorów
·
1 jajko
·
1
łyżeczka proszku do pieczenia
·
1/2 łyżeczki
soli
·
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
·
2 garście płatków owsianych
·
2 wyfiletowane pomidory
Nadzienie:
·
250 g twarogu półtłustego
·
żółtko
·
sól i pieprz do smaku
·
listki bazylii
·
kilka suszonych
pomidorów
Twaróg
blendujemy na gładką masę z solą, pieprzem, żółtkiem, suszonymi pomidorami i
listkami bazylii.
Babeczki-
w misce łączymy składniki suche- mąki,
proszek do pieczenia, sól, gałkę muszkatołową, garść płatków owsianych.
W drugiej misce łączymy składniki mokre- jogurt, mleko, jajko i olej spod suszonych pomidorów. Składniki mokre
dolewamy do sypkich i mieszamy na gładką masę. Blaszkę na muffinki wykładamy
papilotkami. Na dno każdej papilotki wykładamy łyżkę ciasta. Następnie
łyżkę masy serowej. Ser przykrywamy
kolejną łyżką ciasta. Na wierzchu układamy kawałki pokrojonych filetów
pomidora, posypujemy płatkami owsianymi. Babeczki pieczemy ok. 25 minut temp.
190 stopni. Smacznego!
Dzięki :)
OdpowiedzUsuńOjezu.... do szkoły? Do pracy! Dziś spróbuję zrobić ;)
OdpowiedzUsuńW taki razie czekam na opinię ;)
UsuńJa także spróbuję :) dużo tych mąk, a jak dam ryżową i kukurydzianą tylko?
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak :) - 1 szklanka mąki ryżowej i ok. 3/4 szklanki kukurydzianej lub ziemniaczanej :)
Usuń