wtorek, 2 czerwca 2015

Pasztet na kruchym cieście z serem feta z bazylią i oregano

 Zapraszam na pyszny domowy pasztet na kruchym cieście. Maślane ciasto przygotowane jest na zdrowych mąkach- orkiszowej i gryczanej. Jest bardzo kruche i idealnie współgra z masą pasztetową pełną równie zdrowych co pysznych dodatków- młodej marchewki, pieczarek, natki pietruszki i ciecierzycy. Fajnym dodatkiem, który nadaje całej potrawie nie tylko ciekawego smaku, ale i wizualnego  wyrazu, są kostki sera feta z bazylią i oregano. Polecam smakowicie :) .

Pasztet na kruchym cieście z serem feta z bazylią i oregano





Składniki na ciasto:
·         2 szklanki mąki (1 szklanka mąki  orkiszowej pełnoziarnistej, 1 szklanka mąki gryczanej)
·         200 g zimnego masła
·         1 jajko
·         Łyżeczka soli
·         Łyżeczka proszku do pieczenia
·         4 łyżki zimnej wody

Łączymy ze soną mąkę, proszek do pieczenia i sól. Całość siekamy z masłem. Dodajemy jajko i wodę. Całość dokładnie wyrabiamy i schładzamy w lodówce ok. 30 minut.
Farsz:
Składniki:
·         2 duże  uda z kurczaka
·         200 g boczku
·         200 g wątróbki
·         1 marchewka
·         1 pietruszka
·         2 liście laurowe
·         kilka ziaren pieprzu
·         kilka ziaren ziela angielskiego
·         sól- 1 łyżeczka
·         pieprz mielony - 1/2 łyżeczki
·         1 łyżka octu balsamicznego
·         1/2 dużej cebuli
·         120 g ugotowanej ciecierzycy (może być również z puszki- waga po odsączeniu zalewy)   
·         gałka muszkatołowa – 1/2 łyżki
·         olej rzepakowy 1/4 szklanki do pasztetu i odrobina do smażenia
·         3 żółtka
·         pęczek natki  pietruszki

·         2 marchewki i 200 g pieczarek
·         300 g sera feta Arla Apetina w kostkach z bazylią i oregano
·         kilka łyżeczek musztardy chrzanowej


Udka  i boczek gotujemy w wywarze z marchewką, pietruszką, liściem laurowym, zielem angielskim i ziarnami pieprzu.
Na patelni na odrobinie oleju smażymy  na złoto drobno posiekaną cebulę.
 Na patelni, na której smażyliśmy cebulę obsmażamy wątróbkę.
2 marchewki i 200 g pieczarek ścieramy na tarce o dużych oczkach i smażymy na złoto na odrobinie oleju.
 Przestudzone udka obieramy z kości. Mięso z kurczaka, wątróbkę, boczek, cebulę,  pietruszkę,  marchewkę z gotowania mięsa, zezłoconą marchewkę i pieczarki oraz ciecierzycę  przepuszczamy dwa razy przez maszynkę do mielenia. Do tak przygotowanej masy mięsnej dodajemy żółtka, olej i drobno posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy świeżo startą gałką muszkatołową, octem balsamicznym, solą oraz pieprzem.
Formę na tartę (28 x 20 cm) smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Przekładamy do niej cienko rozwałkowane ciasto- wylepiamy nim dno i boki. Spód nakłuwamy widelcem.Smarujemy musztardą. Na ciasto przekładamy masę pasztetową. Wciskamy w nią kostki fety.  Pieczemy ok. 45 minut, temp. 190 stopni, termoobieg. Smacznego!


1 komentarz:

  1. Może i troszkę roboty jest, ale za to jaki efekt. Smak na pewno obłędny - w to nie wątpię. Wygląda jak taka wielgaśna tarta. Super. Dawno nie jadłam domowego pasztetu. Feta skradła moje serce ;) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń