Wytrawne kruche rurki pełnoziarniste serowo nadziane
Składniki na ciasto (11 rurek):
- 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 80 g zimnego masła
- szczypta cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 125 g Arla Apetina kremowy naturalny - schłodzony
- odrobina roztopionego masła do smarowania foremek na rurki
Mąkę łączymy z solą i cukrem. Dodajemy serek i zimne masło i zarabiamy gładkie ciasto.
Ciasto cienko wałkujemy i wykrawamy paski o szerokości ok. 2
cm i długości ok. 25 cm. Foremki na rurki smarujemy roztopionym masłem. Na tak
przygotowane foremki nawijamy pasek ciasta, tak by nachodził na siebie.
Pieczemy ok. 15-20 minut, temp. 220 stopni. Jeszcze gorące zdejmujemy z
foremek. Faszerujemy kremem.
Farsz przygotujemy błyskawicznie w trakcie pieczenia rurek.
Farsz:
·
Arla Apetina Snack z oliwkami i czosnkiem - 2
opakowania (200g)
·
garść czarnych oliwek
·
Arla Apetina serek kremowy naturalny 125 g
·
listki świeżej bazylii
Łączymy ze sobą 1,5 opakowania Arla Apetina Snack z oliwkami i czosnkiem z lekko
posiekanymi czarnymi oliwkami. Dodajemy serek kremowy naturalny i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Rurki wypełniamy
szczelnie farszem . Układamy na półmisku udekorowanym listkami bazylii.
Pozostałość serka Arla Apetina Snack - a więc resztę kostek fety,
zielone oliwki i czosnek natykamy na wykałaczki i układamy między rurkami .
Smacznego!
Mmm, jakie pyszności. W dodatku to serkowe nadzienie kusi. Z daleka można by stwierdzić, że te rurki są na słodko, a tu taka miła niespodzianka :) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i polecam przepis :)
Usuń