Szybka propozycja obiadowa- sycąca, zdrowa i smakowita. Do przygotowania w niecałe 30 minut. Słodycz gruszki idealnie przełamuje słony smak sera i wyrazisty smak ajvaru. Uzupełnieniem całości jest zapiekane jajko doprawione świeżym koperkiem. Zapraszam :)
Tortille w kokilkach czyli zapiekanki z karczochami, gruszką, serem feta i jajkiem
Składniki:
·
3 karczochy z oleju
·
1 gruszka
·
1,5 opakowania Arla Apetina snack z
suszonymi pomidorami (150 g)
· Arla Apetina serek kremowy naturalny - 2 łyżki
·
ajvar 2 łyżeczki
·
2 jajka
·
sól
·
pieprz
·
koperek
2 kokilki smarujemy zalewą olejową spod serka Apetina Snack
i wykładamy je plackami tortilli- jeśli placki będą za duże, to należy je
przyciąć.
W misce łączymy posiekane karczochy odsączone z zalewy
olejowej i 1 gruszkę pokrojoną w drobną kostkę
(ze skórką). Dodajemy odrobinę oleju spod serka arla apetina snack. Doprawiamy
solą, pieprzem i ajvarem.
Tortille smarujemy serkiem kremowym Arla Apetina naturalna.
Do każdej wykładamy po połowie warzywno-owocowego farszu. Na farszu układamy po
połowie kostek Arla Apetina snack (w sumie 150 g). Do każdej kokilki wybijamy po 1 jajku. Delikatnie
solimy i pieprzymy. Kokilki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na
ok. 15 minut- białko musi być ścięte, żółtko płynne. Podajemy posypane
świeżym koperkiem. Smacznego!
Przede wszystkim już sam wygląd jest zabójczy! Lubię domowe tortille. Zwykle jadam troszkę inaczej (gorzej) podane. Muszę spróbować tego apetycznego przepisu i sposobu podania koniecznie. No i jest moja ulubiona feta :D Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMegly- polecam przepis, bo rzeczywiście robi się je błyskawicznie, a są syte :) . Pozdrawiam serdecznie :)
Usuń