Kremowe ciasto mleczno-waniliowe na ciasteczkowym spodzie z rabarbarem
Składniki na spód:- 360 g markiz czekoladowych z kremem waniliowym
- 250 g herbatników maślanych pełnoziarnistych
- 200 g miękkiego masła
Dodatkowo:
· kilka łyżek
masy kajmakowej
·
1-2 laski rabarbaru
Herbatniki
i markizy kruszymy w malakserze, dodajemy miękkie
masło i miksujemy do uzyskania kruszonki. Kruszonką wyścielamy formę 24 x 35 cm.
Spód smarujemy masą kajmakową. Układamy pokrojony w cienkie talarki rabarbar.
Masa mleczno-waniliowa:
- 1/2 l mleka 3,2%
- ½ l mleka zagęszczonego
niesłodzonego 7,5 %
- 200 ml gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3,5 łyżki mąki pszennej
- 3 jajka
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy mąki i całość zalewamy szklanką mleka. Miksujemy do połączenia składników. Kiedy masa będzie gładka dodajemy śmietanę i ekstrakt waniliowy i ponownie miksujemy. Stopniowo dodajemy pozostałe mleko i mleko zagęszczone.
- 2 tabliczki czekolady karmelowej albo białej
Do roztopionej nad gorącą kąpielą wodną czekolady dodajemy kilka łyżek mlecznej masy i dokładnie mieszamy. Kiedy masy się połączą powoli, cały czas mieszając dolewamy pozostałą masę mleczną. Całość delikatnie przelewamy na
ciasteczkowy spód- pod wpływem masy rabarbar uniesie się do góry i po upieczeniu będzie ładnie widoczny na wierzchu ciasta. Ciasto pieczemy 60-70 minut, temp. 190 stopni. Ciasto najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepłe (radzę jednak troszkę odczekać po wyjęciu ciasta z piekarnika, żeby masa waniliowo-mleczna lekko przestygła) , posypane cukrem pudrem. W sezonie możemy zaserwować je z truskawkami. Smacznego!
Już za sam wygląd jestem na tak! Naprawdę prezentuje się koncertowo i nawet przy najwybitniejszych gościach nie powstydziłby się takim pięknym wypiekiem. Zapewne jest też super-smaczne. Pełnia szczęścia. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł, wygląda naprawdę kusząco :)
OdpowiedzUsuń