poniedziałek, 1 czerwca 2015

Kremowe ciasto mleczno-waniliowe na ciasteczkowym spodzie z rabarbarem

Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego tak ważne jest, by spożywać je codziennie i w ten prosty sposób zapewnić sobie zdrowie i energię do działania. Często przygotowujemy ciasta na bazie twarogu czy różnych kremowych serków twarożkowych. Serniki często królują na moim stole, gdyż moja rodzina je uwielbia. Dziś przedstawiam Wam przepis na ciasto, którego głównym składnikiem jest nie twaróg, a mleko. Masa przygotowana jest na dwóch rodzajach mleka- zwykłym mleku 3,2% i mleku zagęszczonym niesłodzonym. Nuta waniliowa masy doskonale współgra z delikatnym smakiem karmelu wyczuwalnym w drugim tle. Słodycz masy przełamana zostaje kwaśnym rabarbarem, który dekoracyjnie prezentuje się na wierzchu ciasta. Proste mleczne ciasto, które zasmakuje każdemu- nie tylko najmłodszym. Polecam!

Kremowe ciasto mleczno-waniliowe na ciasteczkowym spodzie z rabarbarem

 Składniki na spód:
  • 360 g  markiz czekoladowych z kremem waniliowym
  • 250 g herbatników maślanych pełnoziarnistych
  • 200 g miękkiego masła
Dodatkowo:
·       kilka łyżek  masy kajmakowej
·         1-2 laski rabarbaru

Herbatniki i markizy  kruszymy w malakserze, dodajemy miękkie masło i miksujemy do uzyskania kruszonki. Kruszonką wyścielamy formę 24 x 35 cm. Spód smarujemy masą kajmakową. Układamy  pokrojony w cienkie talarki  rabarbar. 

 Masa mleczno-waniliowa:
- 1/2 l mleka 3,2%
- ½ l  mleka zagęszczonego niesłodzonego 7,5 %
- 200 ml gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 1/2 szklanki domowego cukru waniliowego
- 3  łyżki mąki ziemniaczanej
-  3,5 łyżki mąki pszennej
 - 3 jajka
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy mąki i całość zalewamy szklanką mleka. Miksujemy do połączenia składników. Kiedy masa będzie gładka dodajemy śmietanę i ekstrakt waniliowy  i ponownie miksujemy. Stopniowo dodajemy pozostałe mleko i mleko zagęszczone. 

- 2 tabliczki  czekolady karmelowej albo białej

Do roztopionej nad gorącą kąpielą wodną czekolady dodajemy kilka łyżek mlecznej masy i dokładnie mieszamy. Kiedy masy się połączą powoli, cały czas mieszając dolewamy pozostałą masę mleczną.  Całość delikatnie  przelewamy na ciasteczkowy spód- pod wpływem masy rabarbar uniesie się do góry i po upieczeniu będzie ładnie widoczny na wierzchu ciasta. Ciasto pieczemy 60-70 minut, temp. 190 stopni. Ciasto najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepłe (radzę jednak troszkę odczekać po wyjęciu ciasta z piekarnika, żeby masa waniliowo-mleczna lekko przestygła) , posypane cukrem pudrem.   W sezonie możemy zaserwować je z truskawkami. Smacznego!




2 komentarze:

  1. Już za sam wygląd jestem na tak! Naprawdę prezentuje się koncertowo i nawet przy najwybitniejszych gościach nie powstydziłby się takim pięknym wypiekiem. Zapewne jest też super-smaczne. Pełnia szczęścia. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy pomysł, wygląda naprawdę kusząco :)

    OdpowiedzUsuń

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)