Drożdżowe gofry gryczano- orkiszowe z fetą & gofrowa maxi kanapka
·
2 jajka
·
1,5 szklanki mąki gryczanej
·
1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
·
łyżeczka soli
·
300 g sera Arla Apetina w kostkach z bazylią i oregano + 100 g do podania
(w sumie 2 opakowania)
·
nieduża laska rabarbaru
·
1/2 szklanki oleju rzepakowego
·
1,5 szklanki mleka
·
1/2 szklanki wody
·
7 g drożdży instant
·
Kilka suszonych pomidorów
·
2 łyżki octu balsamicznego
Dodatki:
·
Arla Apetina kremowy serek naturalny
·
rukola
Łączymy składniki suche - mąki, sól
i drożdże. W oddzielnej misce łączymy jajka, 150 g rozdrobnionego
widelcem sera feta, mleko, olej, wodę i ocet balsamiczny. Stopniowo przelewamy
składniki mokre do suchych, ciasto dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojone w
kostkę suszone pomidory, pokrojony w bardzo cienkie plasterki rabarbar,
pokrojone w paseczki świeże liście bazylii oraz 150 g kostek fety ( w tym momencie kostki dajemy w całości- dzięki temu po upieczeniu i
przekrojeniu gofrów na pół kostki fety będą ładnie widoczne). Rozgrzaną
gofrownicę smarujemy odrobiną oleju, wykładamy porcję ciasta i pieczemy gofry-
w zależności od rodzaju gofrownicy (mocy i
grubości gofrów) czas pieczenia może być różny- u mnie było to 5 minut.
Gofry muszą być z wierzchu chrupiące, w środku przyjemnie puszyste i wilgotne.
Z podanej porcji upiekłam 4 poczwórne mega gofry (mam gofrownicę obracaną,
która na raz piecze 2 duże placki - każdy składający się z 4 gofrów) - czyli
piekąc w małej gofrownicy będziemy mieli ich ok. 16.
Ciepłe gofry możemy podać
same- nawet bez dodatków smakują wybornie i są niezwykle sycące. Na pożywne
śniadanie czy lunch proponuję podać je z serkiem naturalnym kremowym, kostkami
fety, pomidorami malinowymi i rukolą. Gofry
idealnie smakują również na zimno- z powodzeniem mogą zastąpić klasyczne
pieczywo. Robiąc je w gofrownicy, która umożliwia upieczenie grubych gofrów,
możemy już wystudzone przekroić na pół tak jak bułkę, posmarować serkiem,
włożyć ulubione dodatki- np. wędlinę, rukolę, przykryć drugą połówką gofra i
zapakować do pracy czy szkoły na drugie śniadanie.
Smacznego!
Gofry w wytrawnym wydaniu? Tego jeszcze nie próbowałam. Jestem zaciekawiona. Ale jak jest feta to kupuję w ciemno :D Pozdrawiam i z chęcią bym się wprosiła na takie inspirujące i nowatorskie danie :)
OdpowiedzUsuń