Green-orange cake - maślankowy tort serowo-batatowy z warzywami
Składniki na ciasto ( tortownica o średnicy 17 cm):
·
100 g kaszy jaglanej
·
1 szklanka mleka
·
1/2 szklanki maślanki
·
1 jajko
·
4 łyżki mąki ziemniaczanej
·
łyżeczka soli
·
łyżka octu balsamicznego
·
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
·
pełna łyżka masła orzechowego
·
3 łyżki płynnego miodu np. spadziowego
· duża garść
czarnych oliwek
·
100 g rukoli
·
6-7 rzodkiewek
Kaszę płuczemy zimną wodą na sicie. W garnku zagotowujemy mleko z łyżką masła. Dodajemy kaszę i gotujemy do miękkości na małym ogniu , od czasu do czasu mieszając (ok. 15 minut). Kasza musi być miękka i wchłonąć cały płyn.
Rukoklę blendujemy z
maślanką. Dodajemy kaszę i ponownie blendujemy na gładką masę.
Dodajemy sól, jajko, mąkę, gałkę muszkatołową, masło
orzechowe, miód, ocet balsamiczny i
ponownie całość blendujemy. Dodajemy posiekane oliwki i rzodkiewkę. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do tortownicy o
średnicy 17 cm, wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Pieczemy ok. 70 minut,
temp. 190 stopni, termoobieg.
·
1 duży batat
·
1 laska rabarbaru
·
Olej
·
Sól
·
Pieprz
·
500 g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego
·
Kilka suszonych pomidorów
·
Garść uprażonych orzeszków ziemnych
Dekoracja- rukola, oliwki, rzodkiewki
Dekoracja- rukola, oliwki, rzodkiewki
Bataty
obieramy i kroimy w drobną kostkę. Rabarbar również kroimy w drobną kostkę.
Warzywa skrapiamy olejem, solimy i pieczemy do miękkości - temp. 190 stopni, termoobieg.
Przestudzone
bataty i rabarbar blendujemy na gładką
masę z suszonymi pomidorami i orzeszkami ziemnymi. Dodajemy stopniowo ser i
dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Wystudzony
placek jaglany przekrawamy na trzy części. Przekładamy masą serowo-batatową. Wierzch
i boki pokrywamy również masą serowo-batatową. Torcik dekorujemy oliwkami, rzodkiewkami i rukolą. Smacznego!
Oryginalny a przy tym świetny torcik
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam :)
UsuńTort serowo- batatowy? Pomysłowo. Ja o czymś takim nie słyszałam. Ale wygląda naprawdę super. No i brawa za innowacyjność i oryginalność. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować przepis- naprawdę warto :)
Usuń