Składniki na ciasto (8 knedli):
·
puszka soczewicy (400g)
·
150 g kremowego (zmielonego) serka
twarogowego - idealny będzie zblendowany ser
twarogowy typu włoskiego
· 1 żółtko
·
ok. 1szklanki mąki orkiszowej (ilość zależy od wilgotności sera i
soczewicy)
·
1 łyżka mąki ziemniaczanej
·
szczypta soli
·
3 łyżki domowego cukru waniliowego
·
skórka otarta z połowy cytryny
·
ser twarogowy typu
włoskiego (zblendowany) 150 g
·
Łyżeczka cukru waniliowego
·
Łyżeczka ekstraktu waniliowego
Jogurtowo-truskawkowy sos
·
300 g jogurtu naturalnego
·
kilka świeżych truskawek
·
Łyżeczka cukru waniliowego
·
Łyżeczka ekstraktu waniliowego
Odsączoną soczewicę blendujemy,
łączymy z serkiem, żółtkiem, skórką cytrynową, cukrem i solą. Wyrabiamy
ciasto dłonią stopniowo dodając mąki.
Farsz- Wszystkie składniki farszu dokładnie blendujemy.
Ciasto soczewicowe
dzielimy na 8 równych części. Bierzemy łyżeczkę
farszu i otulamy ją ciastem, formując zgrabną kulkę. W ten sam
sposób przygotowujemy pozostałe knedle. Knedle za pomocą łyżki cedzakowej
kładziemy do osolonego wrzątku. Gotujemy ok. 5 minut. Podajemy z sosem
jogurtowym (jogurt wymieszać z cukrem i ekstraktem waniliowym, dodać zblendowane
truskawki i dokładnie wymieszać). Smacznego!
Knedle- pyszotka. Szkoda, że w Polsce są mniej popularne, niż w innych krajach. Jak byłam w Austrii to miałam wrażenie, że knedle to ich flagowe danie ;) Mniam - wykwintne i na słodko. Pozdrawiam serdecznie. Miłego dnia życzę :)
OdpowiedzUsuńRacja, szkoda - bo knedle dają duże pole do eksperymentowania. Pozdrawiam :)
Usuń