Rogaliki przygotowałam z myślą o mojej mamie. Były słodką poranną niespodzianką na Dzień Matki. A że święto przypada akurat w środku pracowitego tygodnia, przepis musiał być szybki i mało kłopotliwy. Pomysł na tę małą słodkość sprawdził się idealnie. :)
Słodkie rogaliki krucho-drożdżowe z serem feta z nutą ziół prowansalskich
· 25 g świeżych drożdży,
· ok. 2 kopiaste szklanki
mąki
pszennej,
· 50 g śmietany
18%,
· 100 g schłodzonego masła,
· 1 duże żółtko,
· niepełne 3/4 szklanki drobnego cukru,
Masa
serowa:
· 250 g serka twarogowego kremowego
· 100 g sera typu feta z ziołami
prowansalskimi
Farsz:
· 2 jabłka
· 1 łodyga rabarbaru
·
cukier waniliowy do smaku
· 1 łyżka bułki tartej
dodatkowo:
·
jajko do posmarowania
·
cukier puder do posypania
1. Nadzienie-
jabłka i rabarbar kroimy w małą kostkę i przekładamy do garnka o szerokim dnie. Dzięki tym zabiegom owoce z rabarbarem szybko zmiękną. Chwilę prużymy na niedużym ogniu. Doprawiamy cukrem waniliowym i zagęszczamy bułką tartą.
2 . Kiedy jabłka z rabarbarem się duszą, przygotowujemy ciasto. Zaczynamy od masy serowej- dokładnie blendujemy serek kremowy z fetą z ziołami prowansalskimi i cukrem waniliowym.
3. Drożdże kruszymy i rozrabiamy w śmietanie. Mąkę siekamy z
masłem. Dodajemy śmietanę z drożdżami, cukier i
połowę masy serowej. Zagniatamy jednolite ciasto- co dzieje się błyskawicznie
4. Ciasto dzielimy na 2 równe części.
Każdą wałkujemy na kształt koła i dzielimy na 8 trójkątów.
Każdy trójkąt smarujemy pozostałą masą serową. Na końcu
krótszego boku układamy łyżeczkę farszu jabłkowo-rabarbarowego. Zawijamy
nadając kształt rogala. Rogaliki smarujemy jajkiem. Układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
5. Pieczmy na złoty kolor temp. 200 stopni- ok. 15-20 minut. Podajemy posypane
cukrem pudrem. Smacznego!
Obłędne:)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam :)
UsuńMama z pewnością była zachwycona :)
OdpowiedzUsuńO tak, rogaliki zniknęły w mgnieniu oka ;) . Pozdrawiam :)
Usuń