niedziela, 28 czerwca 2015

Szybki omlet z kuskusu z bobem i pietruszką z pastą bobowo-kuskusową


Zapraszam na pożywny omlet na bazie kaszy kuskus z dodatkiem pysznego bobu i pietruszki. Omlet polecam podać z pastą, której bazą, podobnie jak w przypadku omletu, jest kasza kuskus i bób. Proponowana przeze mnie potrawa jest bardzo syta i idealnie sprawdzi się nie tylko na śniadanie, ale również jako zdrowy obiad. Kaszka kus-kus to drobna kasza uzyskana z najszlachetniejszych partii pszenicy durum. Zawiera dużą ilość łatwo przyswajalnych przez organizm białek,  działa wzmacniająco na  serce, nerki i wątrobę. Bób, podobnie jak kuskus, ma dużą zawartość białka, stanowiącego doskonałą alternatywę dla białka pochodzenia zwierzęcego. Bób to również źródło kwasu foliowego, potasu i rozpuszczalnego błonnika, który wspomaga redukcję poziomu cholesterolu we krwi, przez co reguluje ciśnienie. Połączenie tych dwóch prozdrowotnych składników, to idealny sposób, by w smaczny i prosty sposób dostarczyć naszemu organizmowi codzienną porcję zdrowia. Zapraszam!
ma dużą zawartość białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/czy-bob-jest-zdrowy-wlasciwosci-odzywcze-i-lecznicze-bobu_41741.html
ma dużą zawartość białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/czy-bob-jest-zdrowy-wlasciwosci-odzywcze-i-lecznicze-bobu_41741.html



Szybki omlet z kuskusu z bobem i pietruszką z pastą bobowo-kuskusową

 Składniki na 2 porcje (1 omlet o średnicy ok. 24 cm):
  • pół szklanki kaszy kuskus  + 3/4 szklanki zagotowanej wody
  • 3  jajka
  • sól
  • łyżka octu balsamicznego
  • pęczek natki pietruszki
  • garść czarnych wypestkowanych oliwek
  • kilka suszonych pomidorów
  • kilka obranych ziaren bobu
  • łyżeczka masła klarowanego do smażenia

Kaszę zalewamy gorącą wodą i przykrywamy. Kiedy kasza wchłonie płyn dodajemy do niej jajka, ocet i sól do smaku. Całość dokładnie blendujemy. Dodajemy lekko posiekane oliwki, obrane ziarna bobu, pomidory suszone i drobno posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie mieszamy.
Na patelni (średnica 24 cm) rozgrzewamy odrobinę masła klarowanego, wykładamy masę omletową i smażymy na złoto z obu stron. Podajemy z pastą z bobu, oliwkami i ziarnami bobu. Posypujemy świeżym koperkiem.

Pasta z bobu i kuskusu

  •   3/4 szklanki kaszy kuskus  + szklanka zagotowanej wody
  •   szklanka ugotowanego obranego ze skórki młodego bobu
  •    ząbek czosnku
  •   kilka łyżek oliwy spod suszonych pomidorów- do uzyskania odpowiedniej konsystencji pasty
  •    pęczek natki pietruszki
  • sól
  •  pieprz do smaku
  •   łyżka octu jabłkowego

Kaszę zalewamy gorącą wodą i przykrywamy. Kiedy kasza wchłonie płyn dodajemy do niej ugotowany bób, ocet jabłkowy, natkę pietruszki i  ząbek czosnku. Całość dokładnie blendujemy. Stopniowo cały czas blendując dodajemy (do uzyskania pożądanej konsystencji pasty) olej spod suszonych pomidorów.. Doprawiamy solą i  pieprzem.

Podajemy z omletem, lekko skropionym oliwą. Smacznego!







Gotuj w zdrowym stylu Bóbmania

4 komentarze:

  1. Uwielbiam bób. Pyszna musi być ta pasta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pasta pycha, ale sam omlet...chodiz za mną od kilku dni ... omlety pycha pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Takiego mletu jeszcze nie jadłąm :)

    OdpowiedzUsuń