Zapraszam na pyszne i zdrowe ciacho bez pieczenia. Bazą całości jest brązowy ryż gotowany na... nie na mleku, lecz na miąższu arbuza. To właśnie dzięki temu zabiegowi ryż nabiera słodkiego arbuzowego smaku i równie pięknego koloru. Arbuz sam w sobie jest na tyle słodki, że masy nie musimy dodatkowo słodzić. Naturalną słodycz wystarczy podkreślić łyżką ulubionego miodu. Aby deser przybrał kształt zgrabnej rolady, posłużyłam się podpłomykami- czyli suchymi waflami bez dodatku cukru, które zanurzone na sekundę w wodzie zmiękły i stały się bardzo plastyczne. Sercem ciacha są słodkie czereśnie, które pięknie prezentują się w przekroju i stanowią miłą niespodziankę podczas jedzenia. Zapraszam smakowicie i zdrowo na szybką roladę bez pieczenia :) .
Arbuzowa rolada z brązowego ryżu i podpłomyków z czereśniowym sercem - deser bez cukru
Składniki:
·
200 g ryżu naturalnego brązowego Kupiec
·
ok. 1/4
arbuza- arbuza blendujemy i przecieramy przez gęste sito, uzyskanej masy
powinniśmy mieć 2,5 szklanki
·
150 g
jogurtu typu greckiego
·
1/2
opakowania (8 szt.) podpłomyków Kupiec bez dodatku cukru
·
kilkanaście
czereśni
·
ciemne kakao
do oprószenia
Arbuza
belndujemy, następnie przecieramy przez gęste sito i zagotowujemy. Do gotującej
się masy arbuzowej (2,5 szklanki) dodajemy 200 g brązowego ryżu naturalnego
Kupiec- ryż uprzednio wysypujemy z woreczków. Gotujemy na małym ogniu aż ryż
wchłonie cały płyn. Odstawiamy, żeby lekko przestygł.
W tym czasie
na gazie na sicie odsączamy z nadmiaru płynu jogurt grecki.
Wystudzony
arbuzowy ryż blendujemy z łyżką miodu na gładką masę. Dodajemy odsączony jogurt
i dokładnie mieszamy.
Podpłomyki
zanurzamy na sekundę w wodzie i układamy na foli spożywczej- w dwóch rzędach po
4 sztuki, tak by wafle na siebie zachodziły. Kiedy wafle nawilgną wykładamy na
nie równomiernie masę ryżową- dokładnie rozprowadzamy pozostawiając 1 cm rant.
Przy krótszym boku układamy rządek wypestkowanych czereśni. Całość za pomocą
foli spożywczej zawijamy wzdłuż krótszego boku (tam gdzie ułożyliśmy czereśnie)
i nadajemy kształt rolady. Zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce ok. 1 godzinę. Kiedy rolada
stężeje, wyciągamy ją z foli, przekładamy na talerz. Posypujemy kakao i podajemy. Rolada ryżowa najlepiej smakuje 1-2 godziny po przygotowaniu. Smacznego!
wygląda super ! siostra ochoty narobiła i arbuz i czereśnie <3!
OdpowiedzUsuńZakochałam się w tej roladzie :)
OdpowiedzUsuń