Szybkie ciasto ucierane z truskawkami
Składniki:
3 jajka
3/4 szklanki cukru
150g miękkiego masła
2 1/4 szklanki mąki pszennej
150 g kwaśnej śmietany 18%
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
truskawki
3/4 szklanki cukru
150g miękkiego masła
2 1/4 szklanki mąki pszennej
150 g kwaśnej śmietany 18%
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
truskawki
Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem na puszysto. Następnie dodajemy
naprzemiennie jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Śmietanę
dodajemy do ciasta. Krótko miksujemy. Ciasto przekładamy do blaszki
wysmarowanej masłem i wysypanej mąką 24 x 24 cm lub tortownica średnica 25 cm.
Na cieście układamy kawałki truskawek obtoczonych w łyżce mąki. Pieczemy ok 60
minut, temp. 180 stopni- do tzw. suchego patyczka. Podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego!
Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńMoże wreszcie uda mi się zrobić podobne w weekend :) Wygląda przepysznie, a ciasta z truskawkami to jedne z moich ulubionych :)
OdpowiedzUsuńJak mówisz, że zawsze się uda, to muszę sobie zapisać ten przepis:)
OdpowiedzUsuńSzybkie ciasta są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńDzięki za miłe komentarze. Ciasto naprawdę godne jest polecenia, także szczerze zachęcam do testowania i podzielenia się na blogu swoimi opiniami i (będzie mi bardzo miło) zdjęciami wypieku. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWygląda jak nasze ciasto z dzieciństwa co mama piekła :) też zrobię kiedyś dla gości bo jak ty mówisz. że zawsze wychodzi to o dziwo wychodzi także i mi a piec nei umiem wogóle :)
OdpowiedzUsuńUmiesz, umiesz ;p , tylko nie masz czasu. Nie bądź taka skromna ;) . Ciasto proste i szybkie, więc nawet przy Arturku zdążysz upiec :) .
Usuń