Zapraszam na pyszną letnią tartę z bogactwem warzyw. Przygotowana na spodzie z ryżowych wafli z nutą sezamu. Ryżowo-waflowy akcent znajdziemy również w kruszonce wieńczącej całą potrawę. Wafle połączone z wędzonym twarogiem po zapieczeniu stają się bardzo chrupiące i zdecydowanie wzbogacają całą teksturę dania. Tarta nie dość, że kolorowa i pięknie prezentuje się na talerzu, to jeszcze zdrowa i błyskawiczna w przygotowaniu. Polecam!
Składniki na spód (forma na tartę 28 x 20 cm)
·
125 g serka kremowego naturalnego
·
szczypta soli
·
łyżka octu balsamicznego
Farsz:
·
1 średni bakłażan
·
1 średnia cukinia
·
1 średnia marchewka
· ok.80 g twarogu wędzonego
·
sól
·
pieprz
·
olej rzepakowy
·
3 łyżki ajvaru
·
garść czarnych oliwek
Wafle kruszymy (odkładamy ok. 3 wafle-
przydadzą się nam później) i łączymy z
serkiem, solą i octem balsamicznym do uzyskania w miarę jednolitej masy. Masą
wylepiamy foremkę na tartę. Spód waflowy
smarujemy ajvarem.
Bakłażana i cukinię kroimy w cienkie
talarki. Marchewkę kroimy w podłużne cienkie paski- najlepiej obieraczką do
jarzyn.
Na cieście z wafli ryżowych układamy
naprzemiennie plastry cukinii i bakłażana. Pomiędzy wplatamy wstążki marchewki
i oliwki. Całość delikatnie solimy i pieprzymy. Ser wędzony kruszymy i łączymy
z pokruszonymi wcześniej odłożonymi 3 waflami. Taką kruszonką posypujemy
wierzch naszej tarty. Całość skrapiamy
odrobiną oleju. Tartę pieczemy ok. 20 minut, temp. 200 stopni termoobieg. Podajemy od razu po wyjęciu z pieca. Smacznego :) .
Dzięki :) , pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń