Zapraszam na pyszne gołąbki z kaszy jaglanej, jarmużu i cieciorki. Samo zdrowie i witaminy. Taka mała wariacja na temat klasycznych gołąbków. Zaserwowane z aksamitnym pomidorowym sosem z nutą bazylii, stanowią sycące wegetariańskie danie, które zadowoli również mięsożerców.
Gołąbki z kaszy jaglanej i jarmużu - bez zawijania
Składniki (na ok. 8 gołąbków- 2 porcje):
·
100 g kaszy jaglanej KUPIEC+ szklanka wody
·
200 g jarmużu drobno posiekanego
·
cebulka dymka
·
pęczek szczypiorku
·
240 g cieciorki
z puszki (waga po odsączeniu zalewy)
·
pieprz
· 1-2
łyżki
masła klarowanego
·
łyżka oleju
Sos:
·
3-4 pomidory lub 1 puszka pomidorów
·
sól
·
pieprz
·
1/2 szklanki mleka
·
ząbek czosnku
·
łyżka octu balsamicznego
·
łyżeczka miodu
·
1 łyżka
masła
listki bazylii
Kaszę płuczemy na sicie zimną wodą.
Następnie gotujemy ją w szklance wody na małym ogniu pod przykryciem, aż
wchłonie cały płyn.
Na patelni na maśle klarowanym smażymy
drobno posiekaną dymkę i szczypiorek. Dodajemy jarmuż i chwilę smażymy. Warzywa
przekładamy do ugotowanej kaszy. Dodajemy zblendowaną na gładką masę cieciorkę.
Doprawiamy solą i pieprzem . Wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy z niej
gołąbki. Na patelni roztapiamy łyżeczkę masła klarowanego z łyżką oleju. Układamy gołąbki i smażymy na złoty kolor z
każdej strony. Usmażone przekładamy na chwilę na ręcznik papierowy.
Przez
ten czas w drugim garnku przygotowujemy sos pomidorowy.
W garnku na odrobinie masła klarowanego smażymy drobno posiekany czosnek. Dodajemy
wyfiletowane i drobno posiekane pomidory lub pomidory z puszki. Całość zalewamy mlekiem i gotujemy aż pomidory
się rozpadną, a cały sos zredukuje. Blendujemy
na gładką masę. Doprawiamy solą, pieprzem, miodem i octem balsamicznym. Zagęszczamy łyżeczką
masła. Podajemy z jaglano- cieciorkowymi gołąbkami. Posypujemy świeżą bazylią pokrojoną w cienkie paseczki. Smacznego!
mniam, wygladają cudownie i pewnie tak tez smakują
OdpowiedzUsuńświetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńo, o, o! to musiało być dobre ;)
OdpowiedzUsuńjarmuż <3 wyglądają cudownie !
OdpowiedzUsuń