Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


środa, 9 września 2015

Pasta dyniowo-twarogowa z chupiącymi trójkątami



 Kiedy zaczynają pojawiać się pierwsze dynie, są one  częstym gościem na moim stole.Najbardziej lubię  dynie Hokkaido i dynie masłowe. Najprościej przyrządzone- sól, odrobina oleju, wysoka temperatura i gotowe. Czasem mam jednak ochotę na coś bardziej skomplikowanego. Wtedy przyrządzam ciasto z dyni, muffinki, zupę czy sałatkę.

Dziś zaproponuję Wam coś, co idealnie sprawdzi się na kanapki, czy też jako smarowidło do świeżych warzyw. Prozdrowotna pasta to świetny pomysł na zdrowe śniadanie dla dzieciaków i dorosłych. Dynia jest niskokaloryczna, pomaga utrzymać włosy, skórę i paznokcie w dobrej formie, spowalnia procesy starzenia, wzmacnia odporność, dba o wzrok.  Mleko i przetwory mleczne- w tm wypadku twaróg-  to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ dzięki dużej ilości wapnia i witamin są niezastąpionymi sojusznikami ich zdrowia i dobrego samopoczucia. Jeśli Wasze dzieci kręcą nosem na kwaśny twaróg, w tej formie doskonale go przemycicie. Polecam półtłusty, gdyż odrobina tłuszczu jest niezbędna w diecie każdego, nawet osób chcących zgubić zbędne kilogramy. Zblendowany z dynią i pozostałymi dodatkami nabierze głębi smaku i pięknego koloru, który od rana ożywi nasze pociechy. Pastę możemy podać z ulubionym pieczywem. Ale dla prawdziwych niejadków polecam podać z chrupiącymi trójkątami z tortilli. Jedzenie zniknie z talerza w mgnieniu oka. 
 

Pasta dyniowo-twarogowa z chupiącymi trójkątami 

mleczne śniadanie  na rozpoczęcie roku szkolnego
 Składniki:
·         kilka kawałków dyni Hokkaido
·         2 garście obranych pistacji
·         250 g półtłustego twarogu
·         odrobina mleka
·         ząbek czosnku
·         sól
·         pieprz
·         łyżka octu jabłkowego
·         szczypta gałki muszkatołowej
·         olej rzepakowy

·         placki tortilli- polecam z otrębami i siemieniem lnianym
 - do podania ulubione warzywa- pomidory, rzodkiewki, ogórki, sałaty 

Dynię razem ze skórą porcjujemy w nieduże łódeczki, układamy na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy olejem, solimy  i pieczemy do miękkości w temp. 190- 200 stopni ok. 30 minut- do miękkości. Pistacje blendujemy razem z czosnkiem. Dodajemy twaróg, dynię i ponownie blendujemy. Doprawiamy solą, pieprzem, octem i gałką. Możemy pod koniec blendowania dodać odrobinę  mleka- nim będziemy kontrolować gęstość pasty.
Placki tortilli dzielimy na trójkąty (z jednego placka 8 trójkątów). Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą pędzelka delikatnie smarujemy olejem, solimy. Zapiekamy ok. 5-7 minut temp. 200 stopni- aż uzyskamy chrupiące trójkąty. Podajemy z pastą z dyni i ulubionymi warrzywami. Smacznego!


















































1 komentarz:

  1. pyszna pasta i dzięki dyni nie dość, że smak zapewne fajny to jeszcze jaki cudny kolor!

    OdpowiedzUsuń