Dziś proponuję Wam pyszne roladki schabowe. Mięso, dzięki marynacie, jest bardzo soczyste. Nafaszerowane kiszoną kapustą, pieczarkami, marchewką i pietruszką stanowi fajną alternatywę dla klasycznych zrazów. Polecam!
Roladki schabowe marynowane w mleku ryżowym i cytrynie z kapuściano-pieczarkowym farszem
Farsz:
·
1 kg pieczarek
·
1 duża cebula
·
350 g kiszonej kapusty
·
natka pietruszki
·
sól
·
pieprz
·
olej
Schab
(ok. 15 dużych roladek):
·
ok. 1,5 kg schabu
·
sól
·
pieprz
·
sok z 1 dużej cytryny
·
pół szklanki mleka ryżowego
·
olej do smażenia
·
woda
·
cebula
·
świeże igiełki rozmarynu
Schab kroimy w plastry, rozbijamy tłuczkiem
jak na kotlety. Każdy kotlet solimy i pieprzymy. Układamy w zamykanym
pojemniku. Mleko ryżowe łączymy z sokiem z cytryny. Mieszanką zalewamy mięso,
zamykamy i chowamy do lodówki na całą noc.
Następnego dnia mięso dokładnie osuszamy
ręcznikami papierowymi.
Farsz- pieczarki ścieramy na tarce o dużych
oczkach. Podobnie czynimy z marchewką. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Kapustę
odciskamy z nadmiaru soku i siekamy.
Na patelni na dobrze rozgrzanym oleju
smażymy cebulę z kapustą. Kiedy się podsmażą dodajemy pieczarki i marchewkę.
Smażymy aż z warzyw odparuje nadmiar płynów i ładnie się podsmażą. Doprawiamy
solą i pieprzem. Na sam koniec dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki.
Każdy rozbity kawałek schabu faszerujemy nadzieniem. Zawijamy, spinamy wykałaczką. Podsmażamy z
każdej strony i układamy w garnku o szerokim dnie. Zalewamy wodą, dodajemy
drobno posiekaną cebulkę i dusimy pod przykryciem do miękkości, dodając pod
koniec igiełki rozmarynu. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz