wtorek, 5 lipca 2016

Serowe placki z porzeczkami i waniliowo-mlecznym sosem



 Placki serowe to takie mini serniczki z patelni. Dziś w wydaniu letnim- z czarnymi porzeczkami. Same placuszki nie są zbyt słodkie, tym bardziej że i porzeczki wnoszą w całe danie nutę przyjemnej kwasowości. Dlatego też idealnie pasuje tutaj słodki sos z dodatkiem mleka w proszku. Jego wyraźna słodycz doskonale podkreśla orzeźwiający smak owoców. Kleks z kokosowej bitej śmietany i rozpustny deser czy słodki lunch gotowy. Zapraszam ;) .

 Serowe placki z porzeczkami i waniliowo-mlecznym sosem


 Składniki:

  •   500 g twarogu trzykrotnie zmielonego
  • 2 jajka
  • budyń waniliowy (na 0,5 l mleka, niesłodzony, jeśli weźmiecie słodzony dodajcie mniej cukru do ciasta)
  • 2 kopiaste łyżki mąki
  •  szczypta proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru waniliowego
  •  łyżeczka pasty waniliowej
  • szklanka czarnych porzeczek
  •   masło klarowane do smażenia - dosłownie odrobina


Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy proszek budyniowy, mąkę i proszek do pieczenia- ucieramy. Stopniowo dodajemy twaróg, a na sam koniec pastę waniliową. Dodajemy porzeczki i delikatnie mieszamy. Placuszki smażymy na odrobinie masła  klarowanego (możemy też bez- użyjmy tylko dobrej teflonowej patelni) wykładając po łyżce ciasta. Smażymy na złoty kolor z obu stron.  Uwaga- ciasto nie powinno być zbyt słodkie, gdyż podajemy je ze słodkim sosem.

Sos:

  •  łyżka mleka w proszku
  • łyżka masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1/3 szklanki  mleka
  • łyżka ekstraktu waniliowego


W rondelku zagotowujemy wszystkie składniki - gotujemy chwilę, aż powstanie gęsty sos. Kiedy sos dłużej stoi, gęstnieje. Możemy go wówczas nieco rozrzedzić dodając odrobinę zimnego mleka.

Kokosowa bita śmietana:
  • puszka - 400 ml - mleka kokosowego
  • 2 łyżki cukru pudru

Puszkę mleczka kokosowego dobrze chłodzimy- 1-2 dni w lodówce lub 0,5 - 1 godzina w zamrażalniku.  Puszkę otwieramy, zlewamy wodę, a do wysokiego naczynia przekładamy samą gęstą kokosową śmietankę. Dodajemy cukier puder i ubijamy na puszysto.
Placuszki podajemy z sosem  i kokosową bitą śmietaną. Dekorujemy świeżymi porzeczkami i melisą.  Smacznego!
 

3 komentarze:

  1. Na rodzinne śniadanie idealne :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł. Z jagodami pewnie by też było smaczne

    OdpowiedzUsuń