Waniliowo-budyniowy sernik z czereśniami i kokosowym ciastem
Na spód:
- 250 g mąki pszennej
- 200 g wiórków kokosowych
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g cukru
- łyżka domowego cukru waniliowego
- 1 jajko
- 200 g zimnego masła
- szczypta soli
Z podanych składników przygotowujemy spód. Łączymy
składniki sypkie- mąkę, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia, sól, cukier waniliowy i
cukier. Dodajemy masło- siekamy. Dodajemy jajko i ręką wyrabiamy dość wilgotne
ciasto. Ciasto schładzamy co najmniej 3 godziny w lodówce. Schłodzonym wylepiamy dno wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy (24 x
35cm). Podpiekamy ok. 20 minut temp. 180 stopni, termoobieg. Spód studzimy.
Masa serowa:
- 800 g serka waniliowego homogenizowanego
- 500 g serka mascarpone
- szklanka cukru
- budyń waniliowy - na 0,5 l mleka
- 6 jajek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- czereśnie - ok. 600 g
Jajka
wybieramy do dużej miski, dodajemy cukier, mąki i proszek budyniowy- miksujemy
na gładką masę. Dodajemy mascarpone i serek i ponownie miksujemy. Całość
przelewamy na podpieczony spód. Na masie serowej układamy połówki czereśni skórką
do góry. Pieczemy ok. 70 - 80 min., temp. 180 stopni. Studzimy przy uchylonych
drzwiczkach piekarnika. Sernik schładzamy.
Ciasto porcjujemy i dekorujemy cukrem pudrem i świeżymi czereśniami. Smacznego!
no nieźle, sernik z czereśniami to musi być pycha. ja w ogóle kocham ciasta z czereśniami, mniam
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/