Ta drożdżówka jest wyjątkowa. Ciasto przygotowałam na majonezie. Skoro ten dodatek idealnie sprawdza się w cieście spulchnianym proszkiem do pieczenia- patrz przepis na babkę majonezową, czemu miałby nie zadziałać w cieście drożdżowym? To był strzał w dziesiątkę. Ciasto ma niepowtarzalny smak - nie czuć w nim oczywiście majonezu, choć ten ostatni zmienia delikatnie smak ciasta drożdżowego, nadając mu ciekawą nutę. Placek uperfumowałam wanilią i ukoronowałam sezonowymi owocami. Przetestujcie ten przepis. :)
Drożdżówka na majonezie z czereśniami i porzeczkami
- 3,5 szklanki mąki pszennej + łyżka mąki na zaczyn
- 2 jajka
- 50 g świeżych drożdży
- 1 szklanka majonezu
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1/4 szklanki ciepłego mleka
- łyżka pasty waniliowej
- ulubione owoce- ja połowę zrobiłam z czereśniami a połowę z czarną porzeczką
Kruszonka- po pół szklanki mąki i cukru + 100 g zimnego
masła
Drożdże kruszymy, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy łyżkę
cukru i łyżkę mąki. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Do
dużej miski wykładamy pozostałe składniki w temp. pokojowej, dodajemy zaczyn i
wyrabiamy na jednolite, dość luźne ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na
ok. 1 godzinę. Po tym czasie ciasto przekładamy do formy (25x36 cm, wysmarowana masłem, wysypaną
mąką),na ciasto wykładamy owoce- ja połowę zrobiłam z czarnymi porzeczkami, a połowę z wypestkowanymi czereśniami. Na owoce wykładamy kruszonkę (wszystkie składniki
łączymy do uzyskania kruszonki). Pieczemy ok. 60 minut, temp. 180 stopni.
Jeszcze ciepłe możemy polać cytrynowym lukrem (sok z połowy cytryny plus cukier
puder ile zabierze). Smacznego!
majonez ponoć daje wilgoć ;) ale piekarzem nie jestem
OdpowiedzUsuńMusi być bardzo smaczna, super połączenie.
OdpowiedzUsuńNo muszę przyznać, że na majonezie to drożdżówy nie robiłam. Ciekawie i nietypowo. Ale pięknie wyszła, coś w tym musi być :) Pozdrawiam serdecznie :) Miłego weekendu życzę :)
OdpowiedzUsuń