Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


poniedziałek, 15 sierpnia 2016

Kruche ciasteczka pierożki z borówkami

Proste i pyszne ciasteczka z ciasta półfrancuskiego z borówkami. Idealna przekąska na słodko. :) 

 

Kruche ciasteczka pierożki z borówkami

 Składniki:

  •  2 i 1/4 szklanki mąki + do podsypywania w trakcie wałkowania  - jeśli będziecie mieć bardzo duże jajka może zajść potrzeba dodania nawet do 2,5 szklanki mąki. Ciasto musi mieć dość luźną konsystencję, ale na tyle ścisłą, by móc je później wałkować.
  • 200 g zimnego masła
  • 2 jajka
  •   żółtko
  • 1/2 szklanki śmietany 18% - gęstej i kwaśnej
  •  borówki
  • cukier puder + sok z cytryny na lukier


Mąkę siekamy z zimnym masłem. Dodajemy śmietanę, jajka i żółtko i zagniatamy jednolite ciasto. Ciasto wkładamy do woreczka i chowamy do lodówki na całą noc. Ciasto cienko wałkujemy i wykrawamy krążki. Na każdym układamy borówki, posypujemy odrobiną cukru i  przykrywamy drugą połową krążka- sklejamy brzegi jak na pierogi. Układamy na blaszce piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem. Ciasteczka pieczemy na złoty kolor ok.  20 minut, temp. 220 stopni. Jeszcze ciepłe smarujemy lukrem. 

 
 

3 komentarze:

  1. Ostatnio jagodowe/borówkowe smaki są u mnie non stop w menu. Zatem takie pierożki jak najbardziej do mnie przemawiają. Podkradam jednego! :)
    Pozdrawiam cieplutko! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z borówkami to one dopiero muszą być pyszne. Super pierożki.

    OdpowiedzUsuń
  3. jak patrzę na to zdjecie, mam ochotę sięgnąć po kilka ;)

    OdpowiedzUsuń