wtorek, 16 sierpnia 2016

Pasztet z kurkami i płatkami owsianymi

Zapraszam na pyszny mięsny pasztet z kurkami. Te ostatnie nadają mu niepowtarzalny smak, natomiast idealną konsystencję uzyskamy dzięki kilku małym zabiegom. Po pierwsze mięso musimy zmielić trzykrotnie dodając w trakcie mielenia odrobinę wywaru, który powstał w trakcie jego gotowania. Po drugie zamiast czerstwej bułki namoczonej w wywarze sięgnijmy po kaszę  - to właśnie ona sprawia, że pasztet po upieczeniu jest kremowy i delikatniejszy niż ten z dodatkiem bułki, a jednocześnie się nie rozpada. Na samym końcu dodajmy do masy mięsnej białka ubite na puszysto ze szczyptą soli. Te małe sztuczki sprawią, że zrobicie pasztet idealny. Aby nadać mu walorów zdrowotnych, smakowych i wizualnych foremkę oraz wierzch pasztetu posypałam obficie płatkami owsianymi. Smakowo komponują się idealnie, a po upieczeniu bardzo ładnie prezentują się przyklejone do pasztetu. Zapraszam!



Pasztet  z kurkami i płatkami owsianymi

Składniki:
  • duży kurczak (ok. 1,7 kg)
  • 1,5 kg boczku
  •  0,8 kg wątróbki drobiowej
  •  2 marchewki
  •  pietruszka
  • 2 liście laurowe
  •  kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1-1,5  łyżki  soli
  • łyżeczka  pieprzu
  •  2 duże cebule
  • 3/4 szklanki kaszy manny
  •  duży pęczek szczypiorku
  •   łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 4 czubate łyżki musztardy chrzanowej
  •  5 łyżek octu balsamicznego
  • śmietana 18% - 200 g
  •   6 jajek
  • 800 g kurek (najlepsze świeże, ale poza sezonem możemy sięgnąć po mrożone grzyby) + 2 łyżki masła klarowanego
  • płatki owsiane
  •  masło do wysmarowania formy
  •   olej rzepakowy do smażenia
Kurki kroimy na mniejsze kawałki i smażymy na maśle klarowanym. Studzimy. Kurczaka poporcjowanego na mniejsze kawałki i boczek (z boczku odcinamy cienką warstwę skóry) gotujemy w wodzie z marchewką, pietruszką, liściem laurowym, zielem angielskim i ziarnami pieprzu. Na patelni na odrobinie oleju smażymy  cebulę pokrojoną w piórka, dodajemy wątróbkę i obsmażamy.  Przestudzonego kurczaka obieramy z kości. Mięso z kurczaka, wątróbkę, boczek, pietruszkę oraz  marchewkę przepuszczamy trzy razy przez maszynkę do mielenia, pamiętając by podczas mielenia mięsa dodać odrobinę wywaru z gotowania mięsa. Do tak przygotowanej masy mięsnej dodajemy żółtka, śmietanę, bardzo drobno posiekany szczypior i kurki. Doprawiamy świeżo startą gałką muszkatołową, solą, pieprzem, musztardą i octem balsamicznym. Na samym końcu dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie mieszamy. Przekładamy do wysmarowanych masłem i wysypanych grubą warstwą płatków owsianych 3 keksówek. Wierzch również posypujemy płatkami i skrapiamy delikatnie olejem rzepakowym.  Pasztet pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 60  minut. Smacznego!






2 komentarze:

  1. Z kurkami? Jakie to musi być dobre... Do chlebka taki pasztet to przepyszny dodatek. Z chęcią bym się skusiła i teraz na niego. Płatki owsiane to też fajny pomysł. Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)