Zapraszam na pyszny mięsny pasztet z kurkami. Te ostatnie nadają mu niepowtarzalny smak, natomiast idealną konsystencję uzyskamy dzięki kilku małym zabiegom. Po pierwsze mięso musimy zmielić trzykrotnie dodając w trakcie mielenia odrobinę wywaru, który powstał w trakcie jego gotowania. Po drugie zamiast czerstwej bułki namoczonej w wywarze sięgnijmy po kaszę - to właśnie ona sprawia, że pasztet po upieczeniu jest kremowy i delikatniejszy niż ten z dodatkiem bułki, a jednocześnie się nie rozpada. Na samym końcu dodajmy do masy mięsnej białka ubite na puszysto ze szczyptą soli. Te małe sztuczki sprawią, że zrobicie pasztet idealny. Aby nadać mu walorów zdrowotnych, smakowych i wizualnych foremkę oraz wierzch pasztetu posypałam obficie płatkami owsianymi. Smakowo komponują się idealnie, a po upieczeniu bardzo ładnie prezentują się przyklejone do pasztetu. Zapraszam!
Pasztet z kurkami i płatkami owsianymi
- duży kurczak (ok. 1,7 kg)
- 1,5 kg boczku
- 0,8 kg wątróbki drobiowej
- 2 marchewki
- pietruszka
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 1-1,5 łyżki soli
- łyżeczka pieprzu
- 2 duże cebule
- 3/4 szklanki kaszy manny
- duży pęczek szczypiorku
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- 4 czubate łyżki musztardy chrzanowej
- 5 łyżek octu balsamicznego
- śmietana 18% - 200 g
- 6 jajek
- 800 g kurek (najlepsze świeże, ale poza sezonem możemy sięgnąć po mrożone grzyby) + 2 łyżki masła klarowanego
- płatki owsiane
- masło do wysmarowania formy
- olej rzepakowy do smażenia
Kurki kroimy na mniejsze kawałki i smażymy na maśle klarowanym. Studzimy. Kurczaka
poporcjowanego na mniejsze kawałki i boczek (z boczku odcinamy cienką warstwę
skóry) gotujemy w wodzie z marchewką, pietruszką, liściem laurowym, zielem
angielskim i ziarnami pieprzu. Na patelni na odrobinie oleju smażymy cebulę pokrojoną w piórka, dodajemy wątróbkę
i obsmażamy. Przestudzonego kurczaka
obieramy z kości. Mięso z kurczaka, wątróbkę, boczek, pietruszkę oraz marchewkę przepuszczamy trzy razy przez
maszynkę do mielenia, pamiętając by podczas mielenia mięsa dodać odrobinę
wywaru z gotowania mięsa. Do tak przygotowanej masy mięsnej dodajemy żółtka,
śmietanę, bardzo drobno posiekany szczypior i kurki. Doprawiamy świeżo startą
gałką muszkatołową, solą, pieprzem, musztardą i octem balsamicznym. Na samym
końcu dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie mieszamy. Przekładamy do
wysmarowanych masłem i wysypanych grubą warstwą płatków owsianych 3 keksówek.
Wierzch również posypujemy płatkami i skrapiamy delikatnie olejem rzepakowym. Pasztet pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180
stopni ok. 60 minut. Smacznego!
Z kurkami? Jakie to musi być dobre... Do chlebka taki pasztet to przepyszny dodatek. Z chęcią bym się skusiła i teraz na niego. Płatki owsiane to też fajny pomysł. Pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuń:) Pozdrawiam serdecznie
Usuń