Proste i pyszne ciasteczka z ciasta półfrancuskiego z borówkami. Idealna przekąska na słodko. :)
Kruche ciasteczka pierożki z borówkami
Składniki:
- 2 i 1/4 szklanki mąki + do podsypywania w trakcie wałkowania - jeśli będziecie mieć bardzo duże jajka może zajść potrzeba dodania nawet do 2,5 szklanki mąki. Ciasto musi mieć dość luźną konsystencję, ale na tyle ścisłą, by móc je później wałkować.
- 200 g zimnego masła
- 2 jajka
- żółtko
- 1/2 szklanki śmietany 18% - gęstej i kwaśnej
- borówki
- cukier puder + sok z cytryny na lukier
Mąkę siekamy z zimnym masłem. Dodajemy
śmietanę, jajka i żółtko i zagniatamy jednolite ciasto. Ciasto wkładamy do
woreczka i chowamy do lodówki na całą noc. Ciasto cienko wałkujemy i
wykrawamy krążki. Na każdym układamy borówki, posypujemy odrobiną cukru i przykrywamy drugą połową krążka- sklejamy brzegi jak na pierogi. Układamy na blaszce piekarnikowej wyłożonej
papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem. Ciasteczka pieczemy na
złoty kolor ok. 20 minut, temp. 220
stopni. Jeszcze ciepłe smarujemy lukrem.
Ostatnio jagodowe/borówkowe smaki są u mnie non stop w menu. Zatem takie pierożki jak najbardziej do mnie przemawiają. Podkradam jednego! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko! :)
Z borówkami to one dopiero muszą być pyszne. Super pierożki.
OdpowiedzUsuńjak patrzę na to zdjecie, mam ochotę sięgnąć po kilka ;)
OdpowiedzUsuń