Dziś znowu przygotowałam przepis dla osób stosujących dietę opartą na niskim indeksie glikemicznym. Naleśniki, które swoim smakiem i elastycznością nie odbiegają od swoich kolegów z mąki pszennej. Naleśniki na bazie mąki z ciecierzycy to również doskonała alternatywa dla osób stosujących dietę bezglutenową, albo po prostu dla tych, którzy chcą ograniczyć w swojej diecie pszenicę, a jednocześnie nie chcą rezygnować z dań przygotowanych na bazie mąki. Zapraszam ;) .
Naleśniki o niskim indeksie glikemicznym
naleśniki z ciecierzycy
naleśniki bezglutenowe
składniki na 6 naleśników- 1 i 1/2 szklanki wody
- 3 jaja
- 1/4 łyżeczki soli
- łyżka oleju rzepakowego
Wszystkie składniki przekładamy do miski i blendujemy na
gładką masę . Odstawiamy na 60 minut. Smażymy na patelni posmarowanej odrobiną
oleju. Faszerujemy mięsnym nadzieniem
(przepis poniżej) i zawijamy jak krokiety. Smacznego!
farsz:
- 600 g mięsa mielonego - z łopatki wieprzowej
- 2 duże cebule
- sól
- pieprz
- łyżeczka suszonego estragonu
- łyżeczka suszonego rozmarynu
- olej
- 600 g białej kapusty lekko podgotowanej
- 3 jajka
Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na złoto na
odrobinie oleju rzepakowego. Przekładamy do miski. Na tej samej patelni smażymy
mięso mielone- aż nabierze rumianego koloru. Dodajemy suszone zioła - rozmaryn
i estragon, doprawiamy solą i pieprzem i jeszcze chwilę smażymy. Przekładamy do
cebuli i dokładnie mieszamy. Podgotowaną kapustę kroimy w drobną kostkę i
smażymy do miękkości na oleju rzepakowym. Do miękkiej i lekko podsmażonej kapusty dodajemy
przygotowaną mięsną część nadzienia. Dodajemy roztrzepane jajka i dokładnie
mieszamy. Smażymy, aż jajka się zetną. Doprawiamy solą i pieprzem.
Jestem co prawda zwolennikiem naleśników na słodko, ale te wyglądają bardzo apetycznie, aż sobie przygotuję podobne :)
OdpowiedzUsuńW końcu udało mi się przygotować naleśniki dla wszystkich w pracy. Byli pod wrażeniem. Dziękuje za super przepis!
OdpowiedzUsuń