środa, 18 października 2017

Ciasto dyniowe z kokosowym kremem - dekoracja Halloween 

Za dwa tygodnie Halloween i chociaż sama tego święta ;) nie obchodzę, mój ponad trzyletni siostrzeniec ma niezłą frajdę z całej otoczki związanej z tą zabawą. Dla niego upiekłam więc ciasto z dekoracją mocno halloweenową :) i w dodatku na bazie  składnika bardzo mocno kojarzonego z Halloween - mam na myśli oczywiście dynię. Do wypieków używam tylko dyni Hokkaido (zresztą tylko tej dyni używam do wszelkich dań z dynią, czasami sięgam po dynię piżmową lub makaronową, ale dynia Hokkaido nie ma sobie równych ;) ) i taką też Wam polecam. Krem tym razem w wersji kokosowej. Zapraszam jesiennie i Halloweenowo :)))) 


Ciasto dyniowe z kokosowym kremem - dekoracja Halloween 

 Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki puree z dyni Hokkaido *+ 1 łyżka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 jaja
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • łyżeczka cynamonu

Miękkie masło ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy puree z dyni, jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamonem  i solą. Masę przekładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką (tortownica o średnicy 24 cm). Pieczemy ok. 45 minut, temp. 180 stopni - do tzw. suchego patyczka. Ciasto studzimy. Odcinamy górną wybrzuszoną warstwę.

Budyń kokosowy:
  • 4 żółtka
  • 110 g drobnego cukru
  • 25 g mąki pszennej
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • puszka (400 ml) mleczka koksowego
  • 250 g serka mascarpone


W połowie szklanki mleczka kokosowego rozprowadzamy żółtka i mąki. Pozostałe mleczko zagotowujemy z cukrem. Zdejmujemy z ognia i dodajemy do niego mieszankę z żółtkami. Dokładnie mieszamy i ustawiamy na średnim ogniu. Gotujemy cały czas mieszając do uzyskania gęstego budyniu. Przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą tak, by ta dotykała powierzchni budyniu i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Mascarpone (schłodzone) miksujemy dodając po łyżce zimnego budyniu. Krem wstawiamy do lodówki do stężenia. Następnie wykładamy równomiernie na wystudzone ciasto, wygładzamy. Na wierzchu robimy dekorację np. na Halloween (pokruszone ciemne ciasteczka, żelki dżdżownice, duszki, dynie i czapki czarownic)  ;)  Smacznego.

*Jak zrobić puree z dyni?

Dynię - najlepiej Hokkaido - porcjujemy na małe kawałki. Dyni Hokkaido nie musimy obierać - ma jadalną skórkę, usuwamy tylko pestki. Kawałki dyni układamy na blasze piekarnikowej, skrapiamy olejem i delikatnie solimy. Pieczemy do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200 stopni - w zależności od wielkości kawałków 25- 30 -40 minut. Wystudzoną dynię blendujemy razem ze skórką (puree będzie miało intensywniejszy kolor) na gładki krem. Puree z dyni możemy mrozić. Stanowi doskonałą bazę do wszelkiego rodzaju ciast, zup, klusek czy placków. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)